Nieuws

LOKAAL: Gemeente Essen strijdt tegen sluikstort bij vuilnisbakken

Helmut Jaspers

Bediende

Wednesday 15

March 2023 18:25

Gemeente Essen werkt samen met Mooimakers om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort aan te gaan. Eén van de belangrijkste elementen in deze strijd zijn de vuilnisbakken in de Essense straten. Door de vuilnisbakken nauwgezet te monitoren, weet de gemeente welke bakken goed gebruikt worden én waar er sluikstort is. Op basis van die metingen gaat de gemeente actie ondernemen.   

In Essen zijn er veel vuilnisbakken op openbaar domein: 176 restafvalvuilnisbakken, 175 pmd-vuilnisbakken, 9 hondenpoepvuilnisbakken en 5 kunststofvuilnisbakken.

“Essen was al pionier met de invoering van gescheiden afval in de openbare vuilnisbakken, met duo-bakken: één voor restafval en één voor pmd.” vertelt schepen voor Milieu, Helmut Jaspers. “Die positieve trend zetten we ook verder in de monitoring van de vuilnisbakken: we willen voorloper blijven in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Want alleen door hier volop op in te zetten, zorgen we voor een proper Essen.”

Monitoring van vuilnisbakken

De gemeente heeft alle vuilnisbakken in de Essense straten digitaal geïnventariseerd en monitort ze al meer dan een jaar lang. Daarbij kijken de gemeentelijke medewerkers naar het gebruik van de vuilnisbakken: zijn ze snel vol? Worden ze amper gebruikt? Stoppen mensen hier hun eigen huisvuil in? Is er sluikstort rond de vuilnisbak?

Het voorbije jaar zijn er 8.799 metingen uitgevoerd, gemiddeld 24 per vuilnisbak.

Enkele resultaten:

  • Bij 72% van de metingen zaten de restafvalvuilnisbakken (half)vol, bij 9% zaten ze overvol.
  • Bij 48% van de metingen zaten de pmd-vuilnisbakken (half)vol, bij 1% overvol.
  • Bij 18% van de metingen is er sluikstort gevonden in de restafvalvuilnisbak, bij 2% ook rond de vuilnisbak.
  • Er was sluikstort in de pmd-vuilnisbakken bij 5% van de metingen en bij 2% rond de vuilnisbak.

Bordjes tegen sluikstort

“We zien dat heel wat mensen hun eigen huisvuil in de openbare vuilnisbakken stoppen, wat uiteraard niet mag, want dat is sluikstort” legt Helmut Jaspers uit. “Om mensen hiervan bewust te maken, hebben we borden geplaatst bij een twintigtal ‘problematische’ vuilnisbakken.”

Op de borden kunnen Essenaren lezen dat dit een vuilnisbak is, geen huisvuilbak. Huisvuil hoort immers in je eigen restafvalcontainer.

De borden blijven 3 maanden hangen op de probleemplekken. Vandaag vindt de gemeente veel sluikstort in en rond de vuilnisbakken in de Maststraat, de Handelsstraat, Kerkstraat, Molenakkerstraat, Frans Noldusplein, Witzenbergstraat, Cardijnstraat, Kraaienberg, Turfvaartpad, … Deze vuilnisbakken én die op andere plaatsen worden verder maandelijks opgevolgd, om te zien of de sluikstortproblemen verminderen.

Op basis van de nieuwe metingen zal de gemeente de nodige maatregelen nemen voor de probleemgevallen. Als het sluikstorten blijft aanhouden, zullen vuilnisbakken weggenomen of verplaatst worden naar plekken met meer sociale controle.

Dit zullen steeds weloverwogen keuzes zijn, waarbij we ons baseren op de harde cijfers van de metingen. We schakelen ook de expertise én ervaring van Mooimakers in zodat we ons vuilnisbakkenplan helemaal op punt zetten,” besluit schepen Helmut Jaspers.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant