Nieuws

LOKAAL: Gemeente Essen en Natuurpunt Noorderkempen promoten egelvriendelijke tuinen

Team Vooruit

Friday 22

October 2021 11:23

Natuurpunt Noorderkempen en Gemeente Essen bundelen de krachten om de egel meer veiligheid te bieden. Vandaag staan egels in de top drie van meest gemelde verkeersslachtoffers. Sinds 2000 zijn er in Essen alleen al meer dan 260 gesneuvelde egels geregistreerd. Met natuurlijke hagen en ‘egelwegels’ – kleine openingen in je haag – help je egels om veiliger van de ene naar de andere tuin te lopen.

Veel tuinen krijgen regelmatig bezoek van egels, tot grote tevredenheid van de tuinier want de stekelige dieren hebben een voorliefde voor slakken. Egels zijn bovendien beschermde wilde dieren. Toch maken we het ze vandaag niet gemakkelijk. Gemeente Essen en Natuurpunt Noorderkempen lanceren samen het ‘egelstraat’-project om egels beter te beschermen.

Verkeersslachtoffers

Egels zijn nachtdieren en leggen op één nacht gemiddeld 2 km af. Ze hebben dus niet genoeg aan één tuin. Normaal kruipen egels onder een haag om van de ene naar de andere tuin te gaan. Maar vandaag zijn tuinen meer en meer hermetisch afgesloten, met een draad of houten schutting. Dat zorgt ervoor dat egels vaak geen andere keuze hebben dan via de straat te lopen, waar ze te vaak sneuvelen onder de wielen van een auto.

Joris Pinseel, voorzitter van Natuurpunt Noorderkempen: “In Essen alleen zijn er sinds 2000 meer dan 260 gesneuvelde egels geregistreerd. Als je weet dat dit maar een fractie is van alle slachtoffers, begrijp je waarom we samen met gemeente Essen extra inzetten op de veiligheid van deze dieren.” In Vlaanderen alleen sterven vandaag zo’n 5 miljoen dieren op de weg, 14.000 per dag of één om de zes seconden. Een groot deel daarvan zijn egels.

In het ‘egelstraat’-project roepen Natuurpunt en Gemeente Essen mensen op om hun tuinen maximaal met elkaar te verbinden. Dat kan door natuurlijke hagen of kleine openingen in de afsluiting, zogenaamde ‘egelwegels’ te creëren. “Met de egelstraat willen we iedereen bewust maken hoe belangrijk die verbinding tussen tuinen is voor het overleven van de egel in Essen”, zegt Helmut Jaspers, schepen voor milieu (Vooruit).

Egelstraat

Je kan je haag of egelwegel registreren op www.egelstraat.be. Zo kunnen Natuurpunt Noorderkempen en Gemeente Essen zien hoeveel Essense tuinen met elkaar verbonden zijn.

Op vertoon van een foto van je egelwegel kan je een officieel ‘egelwegel’-bordje afhalen op het gemeentehuis. De meest creatieve egelwegel wint bovendien een pluche exemplaar.

Zodra er tien tuinen in één straat verbonden zijn met hagen of egelwegels, wordt die straat een echte ‘egelstraat’ en krijg je een speciaal bordje in de straat. “We koppelen er ook een wedstrijd aan en gaan op zoek naar ‘De langste egelstraat van Essen’”, vertelt schepen Helmut Jaspers. “Die straat krijgt van de gemeente een lekkere verrassing bij hun volgende buurtfeest en een straatbordje met ‘De langste egelstraat van Essen’.” Vanaf het moment dat er vijf egelstraten geregistreerd zijn in Essen, gaat de wedstrijd van start.

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant