Nieuws

LOKAAL: Gelote wijkpanels kiezen 93 straffe Wijkbudgetprojecten

Vooruit Gent

Thursday 06

July 2023 10:00

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie, is – alweer – in de wolken. Terecht. In de tweede ronde van het Wijkbudget dienden de bewoners van de 14 wijken in totaal liefst 159 voorstellen in. In elk van die wijken werden eerder 20 bewoners uitgeloot. “Die ‘wijkpanels’ kwamen het voorbije jaar al meermaals samen om informatie te delen over de wijk, kennis te maken met alle ideeën en de initiatiefnemers te bevragen. Ze namen ook de finale beslissing over welke projecten geld krijgen. De Dialoogkamer van experten ondersteunde hen daarbij.”

Grote goesting

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 6 juli 2023 de gemaakte selectie goed. 93 projecten krijgen groen licht. In totaal leverde het Wijkbudget 182 projecten op.

“Dat toont hoe groot de goesting van de Gentenaars is om samen hun wijken beter te maken”, zegt Astrid. “De gelote wijkpanels maakten met veel zorg de selecties. Het bewijst dat je de Gentenaars dit soort beslissingen gerust kan toevertrouwen. Zo krijgen we projecten die meer dan ooit door de mensen zelf bedacht, geselecteerd én uitgevoerd worden. Tegelijk kregen we een schat aan informatie over wat er leeft bij de mensen en wat er nog nodig is. Dit soort co-creatie is uniek in ons land.”

‘Trots op wat we samen doen!’

Van extra speelruimte op de Standaertsite in Ledeberg tot een gedeelde moestuin in Oostakker, van een verbindende buurtwerker in de binnenstad tot een ‘Van Beverenplein 2.0’ in de Bloemekenswijk: de projecten zijn bijzonder gevarieerd. Ze tonen wat de bewoners belangrijk vinden: meer groen, kunst en cultuur, sport en ontmoeting in hun wijken.

“Ik ben er zó trots op dat we dit samen doen! Dikke merci aan de honderden Gentenaars die ideeën leverden, die de projecten uitwerkten en die ook uitvoerden en zullen uitvoeren. Ik ging al vaak langs bij projecten uit de eerste ronde: het is fantastisch om te zien hoe mensen samen met hart en ziel hun wijk beter maken.”

De gelote wijkpanels kenden zo 3,85 miljoen euro toe aan projecten van Gentenaars in de 14 wijken. Dat bedrag komt bovenop de 2,4 miljoen euro voor de 56 projecten van de 11 wijken uit de eerste ronde. Na de zomer sluit de Stad Gent met alle initiatiefnemers een overeenkomst af. Daarna kunnen ze aan de slag om hun project te realiseren.

 

Benieuwd naar de projecten? Alle info staat op www.wijkbudget.gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant