Nieuws

LOKAAL: Geen verstrenging LEZ zonder alternatief voor de auto

Vooruit Lokaal

Thursday 15

December 2022 09:25

Terwijl de Vlaamse regering beslist dat alle auto’s met verbrandingsmotor op termijn uit de stad worden geweerd, schrapt De Lijn in haar busaanbod in Gent. “Dit is onaanvaardbaar”, zegt gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke, politiek voorzitter van Vooruit Gent. “De Vlaamse regering pakt mensen hun auto af zonder te voorzien in een alternatief. Dat is asociaal. Of is het de bedoeling dat sommige mensen zich niet meer kunnen verplaatsen? Niet met ons.”

Vooruit erkent dat het wegverkeer een belangrijke impact heeft op de luchtkwaliteit. En staat achter de doelstelling om mensen zich duurzamer te laten verplaatsen dan met een eigen, vervuilende wagen. “Maar dan moet je wel zorgen dat er een alternatief is”, zegt Vandenbroucke. “En dat doet de Vlaamse regering niet. Bijna drie jaar geleden werd ons in Gent een nieuw stadsnet beloofd. Met extra busverbindingen naar de buurgemeenten, met meer bussen en trams op de hoofdassen en een volwaardig nachtnet. Dat is inmiddels uitgesteld voor onbepaalde duur. Vorige maand kregen we te horen dat het aanbod op zes buslijnen in Gent zelfs wordt verminderd. De Vlaamse regering organiseert zo vervoersarmoede en doet er met een verstrenging van de LEZ nog een schepje bovenop.”

‘Trek uw plan of betaal u blauw’

Uit eerder onderzoek naar de effecten van een LEZ bleek dat de zwaarste inspanning moet geleverd worden door de laagste inkomens. Wie zich geen dure, schone wagen kan permitteren en geen alternatief heeft om zich te verplaatsen, is de klos. Joris Vandenbroucke: “Eigenlijk zegt de Vlaamse regering: trek uw plan of betaal u blauw. Als socialisten willen wij een beleid waarin de overheid haar verantwoordelijkheid neemt door te investeren in betaalbare alternatieven voor de auto. Om te beginnen in meer en beter openbaar vervoer. Zodat duurzame verplaatsingen haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant