Nieuws

LOKAAL: Geen recht van spreken voor oppositie

Vooruit Boutersem

Wednesday 18

May 2022 22:24

Geen recht van spreken voor oppositie, ook niet op vraag van burger.

De laatste gemeenteraad begon met een vraag van een inwoner tijdens het daarvoor voorziene “vragenhalfuurtje”. Deze inwoner volgde netjes de regels en diende zijn vraag voldoende op voorhand en schriftelijk in. De vraag ging over wat de verschillende visies op inbreidingen zijn en de indiening vermeldde ook expliciet dat er een antwoord van zowel het gemeentebestuur als van de oppositie verwacht werd. Dat mag perfect volgens het huishoudelijk reglement.
De bevoegde schepen beantwoordde de vraag en lichtte de situatie toe. Los van of je het er wel of niet mee eens bent was dat helemaal OK.

De oppositie kreeg echter het woord niet en onze fractie werd ook afgeblokt door de voorzitter van de gemeenteraad toen ze er op wees dat dat wel gevraagd was. Het vragenhalfuurtje dient enkel voor toelichtingen en niet voor het openen van een debat, luidde het.

We willen zeker niet zo ver gaan als te zeggen dat de oppositie hier moedwillig monddood gemaakt werd, het kan ook een misverstand zijn. Toch vinden we het jammer dat het zo gelopen is, want 2 of 3 verschillende toelichtingen zijn geen debat of discussie. Ook in het kader naar transparantie toe, een transparantie waar de burger expliciet om vroeg, is dit verloop geen hoogvlieger.
Wordt in elk geval nog vervolgd, zij het binnen of buiten de gemeenteraad.

 

terug naar de homepagina

Over de Auteur

Vooruit Boutersem

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant