Nieuws

Frank: “Zondag wil ik zorgverleners niet alleen bedanken. Met onze investeringen moeten we hen ook écht vooruit helpen”

Ronny Wolfcarius

Tuesday 10

May 2022 16:34

 In de spotlight 

Op zondag 15 maart vieren we dé Dag van de Zorg. Vooruit zet zich die dag en alle andere dagen van het jaar enorm hard in voor onze zorg. Dat doen we door massaal te investeren en door aanwezig te zijn op het terrein. We vragen aan onze minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke waarom die aanwezigheid zo belangrijk is. 

Zondag 15 maart is het Dag van de Zorg. Kijk je daar naar uit?

Absoluut. Op zondag gooien maar liefst 290 zorginstellingen hun deuren open voor het brede publiek. Na 2 jaar corona is het dus dé dag bij uitstek om ons zorgpersoneel in het écht en fysiek te bedanken. 

Onze beweging zal over heel Vlaanderen een handje toesteken. Zelf ga ik zondag langs bij 4 zorginstellingen in Vlaams-Brabant. Behalve mijn waardering en respect uitdrukken, wil ik vooral naar onze zorgverleners luisteren. Je leert nooit meer dan op het terrein zelf: in onze ziekenhuizen, in onze zorgcentra, of ook bij het Wit-Gele kruis bijvoorbeeld, dat ik zondag bezoek. 

Behalve mijn waardering en respect uitdrukken, wil ik vooral naar onze zorgverleners luisteren.

De voorbije 2 jaar hebben wij allemaal enorme inspanningen geleverd om de gezondheidscrisis de baas te kunnen. Iedereen op zijn manier. Dat is ons gelukt, precies omdat we dat allemaal samen gedaan hebben. Maar het is vooral te danken aan de inzet en de volharding van ons zorgpersoneel. Zij zijn ver boven hun limiet gegaan, en doen dat vandaag op vele plekken nog altijd. 

Bedanken is niet voldoende?

Respect en waardering is nodig. Maar daar mag het niet bij blijven. Daarom investeren we massaal in ons zorgpersoneel: in betere lonen en in betere werkomstandigheden. Al besef ik heel goed dat die investeringen nog niet overal op het terrein voelbaar zijn. Dat hoor ik ook tijdens mijn vele gesprekken met zorgverleners en dat is een gedeelde frustratie. Precies daarom moeten we naar hen blijven luisteren en samen met alle actoren in de zorg hard voortwerken om de maatregelen concreet te maken, zodat ze ook écht een verschil maken op het terrein. 

Respect en waardering is nodig. Maar daar mag het niet bij blijven. Daarom investeren we massaal in ons zorgpersoneel: in betere lonen en betere werkomstandigheden.

Een inhaalbeweging was nodig? 

Dat klopt. We hebben eerst en vooral de groeinorm (de jaarlijks toegelaten uitgavenstijging in onze gezondheidszorg, n.v.d.r.) fors verhoogd: van 1,5% naar 2,5%. Daarbovenop investeren we nog extra. In 2022 zal zo - ten opzichte van 2019 - in totaal voor 4,9 miljard extra geïnvesteerd worden in onze zorg. In 2024 zal dat bedrag zijn opgelopen tot minstens 5,6 miljard extra ten opzichte van 2019. Dat is nooit gezien eigenlijk. Dat extra budget dient om de extra zorgvraag te dekken en om de facturen voor de patiënten te verlagen.

(Het interview gaat verder onder de Facebookpost.)

Waar dienen de investeringen in ons zorgpersoneel concreet voor?

Met het federale Zorgpersoneelfonds (402 miljoen euro) zorgen we voor meer handen aan het bed in onze ziekenhuizen. Met het federale sociaal akkoord (600 miljoen euro) zetten we dan weer in op een betere verloning en betere werkomstandigheden. Ook investeren we om het zorgberoep weer aantrekkelijk te maken. Zo zorgen we voor opleidingen, zoals #KiesvoordeZorg. Niet alleen om ervoor te zorgen dat meer mensen de overstap naar de zorg kunnen maken, maar zodat ook jongeren onmiddellijk na hun studie in de zorg aan de slag kunnen. 

LEES OOK Frank: "Het is de eerste keer dat de maximumtarieven van ereloonsupplementen bevroren worden" >

Maar zoals je zei, het werk is nog niet af?

Absoluut niet. Met Vooruit én in de regering zal ik hard blijven voortwerken om zorgverleners te geven wat ze verdienen. Dat gaat niet altijd over loon trouwens, maar ook over goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden, en hun mentaal welzijn. Daar moeten we op blijven inzetten op een duurzame manier. We moeten er alles aan doen om werken in de zorg écht opnieuw aantrekkelijk te maken. Het is zo’n mooi beroep. Ik zal mij daarvoor blijven inzetten. Elke dag opnieuw. 

Frank Vandenbroucke - Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid  


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.