Nieuws

Frank zorgt voor betere begeleiding van jongeren met eetstoornissen
2 op 3 jongeren vinden niet de juiste hulp

Ronny Wolfcarius

Friday 07

October 2022 15:10

Steeds meer jongeren kampen met een eetstoornis. En 2 op de 3 jongeren vinden niet hun weg naar de hulp die ze nodig hebben. Daarom investeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke 10 miljoen euro om jongeren met een eetstoornis beter te begeleiden.

 

1 op de 5 jongeren in Vlaanderen kampt met een eetstoornis. Dat blijkt uit cijfers van het kenniscentrum Eetexpert. Vorige week getuigden 5 jongeren daarover in het programma “Pano” op VRT.

“Die getuigenissen waren pakkend en ook belangrijk”, reageert Frank Vandenbroucke. “Ze tonen aan dat het helpt als je er vroeg bij bent en zo kan voorkomen dat problemen erger worden. We investeren 10 miljoen euro extra om een zorgtraject op te zetten voor kinderen en jongeren met eetstoornissen. Daarbij besteden we vooral aandacht aan preventie."

Zorgtraject

Met de extra investering wil Frank geestelijke gezondheidszorg laagdrempelig, lokaal en dichtbij de leefomgeving van kinderen en jongeren brengen.

Frank: “In de eerste plaats moeten we ervoor zorgen dat we jongeren die het moeilijk hebben, sneller op de radar krijgen. En dus moeten we psychologische hulp brengen naar waar jonge mensen komen. Denk aan scholen, CLB’s of jongerenadviescentra.”

In de eerste plaats moeten we ervoor zorgen dat we jongeren die het moeilijk hebben, sneller op de radar krijgen. En dus moeten we psychologische hulp brengen naar waar jonge mensen komen.

Wanneer de problemen ernstiger worden, wil Frank jongeren sneller en beter begeleiden en hun families ondersteunen. Tijdens hun opname en ook wanneer ze terug in hun thuisomgeving zijn. “Kinderen en jongeren zijn kwetsbaar. Het is dus van groot belang om hen snel op de radar te krijgen en hen goed op te volgen. Samen met hun familie”, zegt Frank.

Blijven investeren in toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg

Voor ons is mentaal welzijn een prioriteit. Vooruit zet alles op alles om geestelijke gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar te maken. “Met onze hervorming geestelijke gezondheidszorg willen we problemen sneller detecteren. Zo kunnen we sneller ingrijpen en vermijden dat ze groter worden”, besluit Frank.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.