Nieuws

Frank: “We brengen mentale hulp dichtbij jongeren, op school”

Team Vooruit

Friday 15

September 2023 16:02

Vooruit blijft investeren in mentaal welzijn. Steeds meer kinderen en jongeren kampen met psychologische problemen. Onze minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke brengt daarom mentale hulp voor kinderen en jongeren dichtbij, op school. Frank: “Als we zien dat steeds meer kinderen en jongeren kampen met psychologische problemen, is het des te belangrijker om dat op jonge leeftijd bespreekbaar te maken en er zo vroeg mogelijk bij te zijn.”

Vooruit blijft investeren in mentaal welzijn

Mentaal welzijn is een absolute topprioriteit voor Vooruit. Frank heeft de afgelopen twee jaar al grote hervormingen doorgevoerd om psychologische zorg toegankelijk én betaalbaar te maken. Zo is het budget voor psychologische zorg vertienvoudigd. En volwassenen kunnen een eerste keer gratis en daarna voor elf euro per sessie naar de psycholoog. Want wie hulp nodig heeft, moet die krijgen.

Als we zien dat steeds meer kinderen en jongeren kampen met psychologische problemen, is het des te belangrijker om dat op jonge leeftijd bespreekbaar te maken en er zo vroeg mogelijk bij te zijn.

“We hebben al stappen vooruit gezet”, stelt Frank. “Het is nu héél belangrijk om onze inspanningen te blijven versterken en ervoor te zorgen dat mensen - en niet het minst onze kinderen en jongeren - sneller geholpen worden wanneer ze nood hebben aan psychologische ondersteuning. Daar maken we nu werk van."

Toegankelijke mentale hulp op school

Scholen en CLB’s merken dat er voor kinderen en jongeren nog heel wat barrières zijn om psychologische hulp te zoeken. Het CLB organiseert al klassikale sessies rond mentaal welzijn, maar sommige kinderen hebben nood aan individuele sessies.

In dat geval had het CLB twee opties: doorverwijzen naar een geconventioneerde psycholoog of zelf een individuele sessie organiseren. Beide opties hadden een prijskaartje. Die laatste financiële drempel is nu weggewerkt dankzij Frank. Zo kunnen kinderen en jongeren gemakkelijker hulp vinden. 

We creëren een vertrouwde omgeving voor een kind of jongere om vaak moeilijkere gesprekken te voeren. Het is héél belangrijk om op jonge leeftijd psychologische problemen bespreekbaar te maken en er zo vroeg mogelijk bij te zijn.

“Door de sessies die ze zélf organiseren voor CLB's nu volledig gratis te maken, halen we een laatste financiële drempel weg”, besluit Frank. “Maar nog véél belangrijker: we creëren een vertrouwde omgeving voor een kind of jongere om vaak moeilijkere gesprekken te voeren. Zeker voor wie zich in een kwetsbare thuissituatie bevindt, kan dat een wereld van verschil betekenen. Het is héél belangrijk om op jonge leeftijd psychologische problemen bespreekbaar te maken en er zo vroeg mogelijk bij te zijn.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant