Nieuws

Frank Vandenbroucke steekt ziekenhuizen hart onder de riem

Team Vooruit

Thursday 01

April 2021 08:47

Onze minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke bezocht gisteren de afdeling intensieve zorg van het UZ Gent. “Ik vind het ontzettend belangrijk om al de moedige mannen en vrouwen in Gent, maar ook die in andere ziekenhuizen, te tonen dat we ze steunen”, vertelt Frank. “Al meer dan 1 jaar werken ze zich uit de naad. Mijn waardering en respect voor hun werk is dan ook enorm.”

Wat betekent de derde coronagolf?  

Nu de derde golf duidelijk haar opmars maakt, bereiden ziekenhuizen zich voor om terug naar fase 2A te keren. Dat wil zeggen dat 60% van de ziekenhuisbedden op intensieve zorgen vrijgehouden wordt voor covid-patiënten. “In het UZ-Gent hebben ze vannacht zelfs een patiënt moeten weigeren”, zegt Frank Vandenbroucke. “Alle bedden liggen vol. Het is voor het personeel zowel fysiek als mentaal erg zwaar.”

Ik vind het als minister van Volksgezondheid enorm belangrijk om in gesprek te gaan met het zorgpersoneel

De trend die deze derde golf typeert, is de shift in leeftijd. Dat toont ons dat de vaccins bij de ouderen werken. Waar voordien vooral ouderen de ziekenhuizen vulden, zien we dat het nu jongere mensen zijn die aan de beademingstoestellen hangen. “Niemand is immuun”, vertelt Frank. “We moeten dus echt blijven volhouden nu. Jong en oud.”

Voorzichtig zijn nog steeds belangrijk om levens te redden

“Ik vind het als minister van Volksgezondheid enorm belangrijk om in gesprek te gaan met het zorgpersoneel. Om een inzicht te krijgen in hoe zij dit ervaren en van hen persoonlijk te horen wat ze doormaken en wat ze nodig hebben om deze nieuwe crisis door te komen. Want dit is verdomd zwaar”, vertelt een zichtbaar geëmotioneerd minister van Volksgezondheid. 

Het mooie weer doet ons allemaal dromen van terrasjes. Het maakt ons wat losser. Maar Minister Vandenbroucke drukt ons op het hart dat we voorzichtig moeten blijven en ons aan de veiligheidsvoorschriften moeten houden. “Dit is zo belangrijk om levens te redden, maar ook om dit tot een goed einde te brengen en ervoor te zorgen dat ons zorgpersoneel dit aankan. Zodat we daarna perspectief kunnen bieden. Aan iedereen”, aldus Frank Vandenbroucke.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant