Nieuws

LOKAAL: Flaneren door Hasselt: blik op een stad in verandering.

Team Vooruit

Tuesday 26

October 2021 13:35

Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering.

Prentbriefkaarten expo toont stad in verandering

“Ondanks de digitalisering blijft iedereen gefascineerd door oude prentbriefkaarten en stadsgezichten”, steekt schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+) bevoegd voor bibliotheken, van wal. “Die prentbriefkaarten waren rond 1900 alomtegenwoordig. Het was dé manier om aan familie en vrienden te laten zien waar je was en hoe het met je ging. Tegenwoordig kan dat met een simpele selfie.”

Bewaarcollecties als bron voor de expo

Bibliotheek Hasselt Limburg verzamelt, via dienst erfgoed, al jaren zulke prentkaarten en oude stadsgezichten uit alle Limburgse gemeenten. De Hasseltse beelden worden nu tentoon gesteld via een expo en een stadswandeling genaamd ‘Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering’. “De tentoonstelling focust zich vooral op onze binnenstad en geeft een fascinerende blik in de tijd”, aldus El Ouakili. “Het oude Leopoldplein? De percée, later omgedoopt tot de Ridder Portmansstraat? De oude jeneverstokerijen? Je ziet het allemaal terug. Bovendien kan men dankzij de foto’s van fotograaf Kobe Vanderzande, die op exact dezelfde plaats een huidige foto nam, vroeger en nu letterlijk naast elkaar leggen.”

 2 manieren

Je kan de fysieke expo ‘Flaneren door Hasselt. Blik op een stad in verandering’ bezoeken in BHL vestiging Dusart vanaf 11 september, tijdens de openingsuren van de bib. De expo loopt tot Erfgoeddag 23 april 2022. Wie het allemaal liever zelf ontdekt in openlucht, kan dat via de ErfgoedApp-wandeling ‘Flaneren door Hasselt’. Op elke locatie die je tegenkomt in de virtuele wandeling vind je een beeld van de oude prentbriefkaart, de hedendaagse foto en een woordje uitleg. Deze wandeling wordt gelanceerd op zondag 12 september in het kader van Open Monumentendag! Zowel de expo als de wandeling zijn gratis.

Meer info op bibliotheek.hasselt.be

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant