Nieuws

Federaal. Pak fiscale fraude écht aan en sluit de achterpoortjes voor verzekeraars

Team Vooruit

Friday 25

June 2021 09:59

Joris Vandenbroucke is verontwaardigd dat er voor grote fraudeurs geen nultolerantie is. “Geweld tegen de politie? Nultolerantie. Vandalisme? Nultolerantie. Miljoenenfraude? Dan volstaat blijkbaar een minnelijke schikking.” Fractieleider Melissa Depraetere wil de achterpoortjes voor verzekeraars sluiten. “Wij kiezen voor verzekeringen die je daadwerkelijk beschermen."

 

  • Joris Vandenbroucke: pak fraude aan

    De fraudezaak van een tapijtenfamilie is geëindigd met een minnelijke schikking van 50 miljoen euro. Er komt geen rechtszaak, geen straf, geen strafblad. “Pure klassenjustitie", zegt federaal parlementslid Joris Vandenbroucke

    Het kan niet langer dat fraudeurs de solidariteit ondermijnen door hun deel niet te doen
    Nultolerantie voor fiscale fraudezaken

    “Het is niet de eerste keer dat een grote fraudezaak niet eindigt voor de rechter, maar enkel met een tik op de vingers. Het lijkt erop dat hoe groter het misdrijf is, hoe minder je wordt gestraft. Dat is onrechtvaardig.”


    Daarom pleit Joris ook voor nultolerantie in dit soort gevallen: “Voor de Vooruit-fractie is het helder: ook in fiscale fraudezaken nultolerantie, ongeacht hoe dik de portemonnee van de daders is. Als ik hoor welke investeringen op de planning staan, dan is er geen enkel excuus om grote fraudeurs niet voor de rechters te brengen. Het kan niet langer dat ondernemers de solidariteit ondermijnen door hun deel niet te doen”, aldus Joris.

  • Melissa Depraetere: gedaan met de achterpoortjes van verzekeraars

    De zomer staat voor de deur en de problemen met droogte zijn niet opgelost. Jaarlijks komen tientallen mensen in de problemen omdat ze schade hebben aan hun huis door droogte. De verzekering, waar ze maandelijks veel geld voor neertellen, komt niet tussen. 

    De wet is voor interpretatie vatbaar: een achterpoortje waar verzekeraars al te graag gebruik van maken. “Tijd om de achterpoortjes te sluiten”, stelt Melissa Depraetere.

    Met mijn voorstel sluiten we de achterpoortjes. Wij kiezen voor verzekeringen die je daadwerkelijk beschermen
    Bescherming tegen nodeloze kosten

    De wetgeving voor natuurrampen is ontstaan in 2005. Een wet waardoor in heel ons land natuurrampen voortaan werden gedekt door verzekeraars. “Geen symboolpolitiek maar een wet die mensen zou beschermen tegen enorme kosten. Die wet gaf verzekeraars een zeer duidelijke opdracht: bescherm mensen tegen nodeloze kosten”, zegt Melissa. Alleen wordt in geval van droogte vaak niet uitbetaald.


    “Helaas ging de verzekeringslogica niet op. In plaats van hun job te doen, besloten verzekeraars 16 jaar gebruik te maken van een achterpoortje. Zo proberen zij het uitbetalen van tienduizenden euro’s te voorkomen. En met succes. Nu 16 jaar later, kunnen we enkel concluderen dat de wet niet werkt zoals bedoeld. 

    Dan kan je twee dingen doen: kiezen voor mensen en hen geven waar ze recht op hebben of kiezen voor de verzekeraars en hun slecht gedrag belonen. De keuze van Vooruit is helder. Met mijn voorstel tot interpretatieve wet sluiten we de achterpoortjes. Wij kiezen voor verzekeringen die je daadwerkelijk beschermen”, besluit Melissa.


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.