Nieuws

Kris: “Voor ons is de betaalbaarheid van de energiefacturen het allerbelangrijkste”

Ronny Wolfcarius

Thursday 02

June 2022 20:32

→ Engie maakt miljarden euro’s winst in België via de energiefacturen van onze kmo’s, gezinnen en alleenstaanden. Nu wil het energiebedrijf ook nog de factuur voor haar kernafval doorschuiven. “Niet met ons. De vervuiler moet betalen”, zegt Kris Verduyckt. Lees meer ▼

→ Anja Vanrobaeys: “Meer dan de helft van de jongeren vreest dat ze nooit een pensioen zullen krijgen. We moeten hen duidelijkheid geven. Wie zijn leven lang werkt, moet kunnen rekenen op een degelijk pensioen. Maak nù werk van de pensioenhervorming.” Lees meer ▼

 • Kris: “Het kernafval van Engie betalen? Niet met ons”

  Energiereus Engie wil de factuur van hun kernafval doorschuiven. Dat eisen ze in een brief aan de federale regering. Terwijl maakt het energiebedrijf miljarden euro’s winst met hun kernenergie, gefinancierd door de torenhoge energierekeningen van onze gezinnen en alleenstaanden. “Onvoorstelbaar”, zegt federaal parlementslid Kris Verduyckt in de Kamer. 

  Engie voelt zich ontaantastbaar

  Kris waarschuwt al sinds het begin van de energiecrisis voor de houding van energiebedrijf Engie. Zij voelt zich onaantastbaar op een energiemarkt die niet werkt. “Ik zie een energiebedrijf dat enorme winsten maakt via de energierekeningen van onze kmo’s, gezinnen en alleenstaanden. En bovendien haar afvalfactuur probeert door te schuiven. Niet met ons!” 

  “Voor Vooruit is de betaalbaarheid van de energiefactuur het allerbelangrijkste”, gaat Kris verder. “De overheid mag zich niet onder druk laten zetten. Dit is gewoon een typische onderhandelingstechniek.”

  De betaalbaarheid van de energiefactuur is het allerbelangrijkste. De overheid mag zich niet onder druk laten zetten.
  De vervuiler moet betalen

  Duidelijke en strengere wetsvoorstellen over de kernafvalfactuur liggen klaar. Kris: “Die voorstellen zijn volledig opgesteld volgens ons principe: ‘De vervuiler betaalt’. Tijd om die wetsvoorstellen op tafel te leggen en te stemmen. Zo snel mogelijk.”

  Voor de andere partijen, die aan de zijlijn staan te roepen, heeft Kris een heldere boodschap: “De vorige, rechtse regering besliste niets over de kerncentrales. Nu roepen die partijen dat het te lang duurt. Terwijl zij het bouwen van windmolens blokkeren in Vlaanderen. Toen Vooruit in de Kamer pleitte voor 6% btw voor onze gezinnen, gaven zij niet thuis. Als een multinational een triestige bedelbrief stuurt, staan zij hier als eerste. Wij socialisten doen wat wij beloven. Dat is het verschil”, besluit Kris.”

 • Anja: “Maak werk van de pensioenhervorming”

  Het pensioendebat is al een hele tijd bezig. Meer dan de helft van de jongeren vreest dat ze nooit een pensioen zullen krijgen. Die bezorgdheid wordt door andere partijen bewust misbruikt. “Mensen bang maken zonder een oplossing te geven? Dat is de strategie van sommige partijen”, zegt federaal parlementslid Anja Vanrobaeys.

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  Vooruit verhoogt het minimumpensioen

  “Is het pensioendossier een complex dossier? Ja. Moet de overheid haast maken? Ja”, gaat Anja verder. Wie zijn hele leven hard gewerkt heeft, verdient een pensioen zonder zorgen. Daar zorgt Vooruit voor. 

  “Ik ben trots dat wij zorgen voor een mooie, oude dag. Dat wij met Vooruit staan voor een eerlijke financiering van onze pensioenen. Wij gaan zelfs verder. Een eerlijk pensioen na 42 jaar werken. En wie langer werkt, willen wij belonen met een pensioenbonus. Ook deeltijds werk en zorgtaken moeten worden gewaardeerd. Het is hoog tijd voor duidelijkheid over de pensioenen”, besluit Anja.

   Deze regering, met socialisten, zorgt voor een fatsoenlijk pensioen. Een minimumpensioen van 1.500 euro netto.

  “Roepen langs de zijlijn dat onze pensioenen onbetaalbaar zijn, gaat niemand helpen. Deze regering, met socialisten, zorgt voor een degelijk pensioen. Een minimumpensioen van 1.500 euro netto. Daar zijn wij trots op.”


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant