Nieuws

LOKAAL: Extra centen voor vijf Gentse organisaties die nieuwkomers helpen sociaal netwerk uitbouwen

Vooruit Gent

Monday 08

July 2024 15:40

Het inburgeringstraject van nieuwkomers omvat naast begeleiding naar werk en lessen maatschappelijke oriëntatie en Nederlands ook een deel ‘maatschappelijke participatie’. Voor sommige nieuwkomers is dat verplicht, voor andere een keuze. Om die participatietrajecten uit te breiden, komt er op vraag van de Stad Gent en Amal vzw, het Gentse Agentschap voor Integratie en Inburgering, nu extra financiële steun vanuit de Vlaamse overheid en de Europese Unie.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen en voorzitter van Amal, is opgetogen over die beslissing. “Vijf Gentse organisaties, Refu Interim, Duo for a Job, De Centrale, Een Hart voor Vluchtelingen en Sportaround, krijgen samen 257.000 euro om hun participatietrajecten uit te breiden, toegankelijker te maken of te verankeren. Dat moet onze ‘nieuwe Gentenaars’ helpen een sociaal netwerk uit te bouwen tijdens hun inburgeringstraject. De initiatieven variëren van sportlessen om vrijwilliger te worden tot zangmomenten en ‘praatmaatjes’.”

Refu Interim gebruikt de extra steun om nog meer nieuwkomers toe te leiden naar vrijwilligerswerk en om extra partners warm te maken voor een samenwerking. Een Hart voor Vluchtelingen breidt het succesvolle pilootproject 'Praat Met Mij' uit, waarbij een nieuwkomer en een ‘praatmaatje’ samenkomen om de stad te leren kennen en Nederlands te oefenen.

De Centrale organiseert dan weer zangmomenten voor nieuwkomers en gevestigde inwoners met liedjes in het Nederlands en in andere talen. Duo for a Job breidt zijn buddywerking uit en start een proefproject rond fondsenwerving bij bedrijven. Sportaround tot slot organiseert sportlessen met het oog op toekomstig vrijwilligerswerk bij sportorganisaties.

 

Alle info over de integratie van nieuwkomers in Gent op www.amal.gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant