Nieuws

LOKAAL: Extra aandacht voor de fiets- en voetgangerslus

Vooruit Hasselt

Thursday 18

August 2022 12:13

Stad Hasselt wil haar binnenstad nog aantrekkelijker, verkeersveiliger en comfortabeler maken. Daarom is het belangrijk dat élke weggebruiker en élke doelgroep een duidelijke plaats krijgt. “Bij de uitwerking van ons plan gingen we niet over één nacht ijs. We luisterden eerst en vooral naar onze inwoners, handelaars, zorgverleners, scholen en jeugdverenigingen. Op basis van hun inbreng, inzichten en ervaringen stelden we ons bereikbaarheidsplan op,” legt schepen van Mobiliteit Marc Schepers uit. “Met dit plan willen we dus vooral het vele verkeer dat dagelijks afzakt naar onze binnenstad in goede banen leiden. We doen dit onder meer door het zoekverkeer te verminderen, het doorgaand verkeer te vermijden, het parkeeraanbod te optimaliseren én meer ruimte voor fietsers en voetgangers te creëren.”

 

Extra aandacht en ruimte voor fietsers en voetgangers dus, niet meer dan logisch dat ook de fiets- en voetgangerslus rondom de binnenstad onder loep wordt genomen.

Schepers: Hasselt is natuurlijk een echte fietsstad. Daarom willen we de verkeersveiligheid van de lus verder optimaliseren en er zo voor zorgen dat er nog meer comfort is voor iedereen die er gebruik van maakt.

 

Een studiebureau ging alvast aan de slag met een eerste quick scan die het gebruik en de veiligheid van de lus onderzocht. De focus van de scan lag op de kruispuntenwaar fietsers en voetgangers en gemotoriseerd verkeer elkaar kruisen.

 

Uit de eerste resultaten blijkt:

Dat de lus – die nu al een draaischijf is voor het fietsverkeer- zorgt voor meer comfort, meer ruimte en dus meer veiligheid voor de vele fietsers en voetgangers die er dadelijks passeren.

Natuurlijk heeft deze verbeterde verkeersituatie nog werkpunten en daar gaan we nu volop verder mee aan de slag:

 

  • Als eerst zorgen we (vanaf half augustus) op de verschillende oversteekplaatsen voor extra belijningen , zoals bv bijkomende haaientanden, en komt er een opwaardering van de huidige belijningen. Die belijning verduidelijkt de situatie op de lus voor alle weggebruikers waardoor er geen twijfel meer mag ontstaan over de voorrangregels die er gelden.

 

  • Om bijkomende maatregelen (al dan niet infrastructureel) te nemen, is er bijkomend onderzoek nodig op de verschillende oversteekplaatsen – de zogenaamde conflictobservatiestudies. Vanaf september zullen deze onderzoeken gevoerd worden.

 

De Thonissenlaan werd recent voorzien van een Bi-flash (cfr. knipperlichten met bewegingsdetectie die automobilisten attent moeten maken op de aanwezigheid van de fietsers op de lus) geplaatst. Tijdens de bijkomende onderzoeken wordt ook deze maatregel geëvalueerd

 

 

Fietsers en voetgangers

 

De fiets- en voetgangerslus is een gedeelde dus, een ander aandachtspunt is dan ook de relatie tussen deze weggebruikers en hoe deze te optimaliseren. Via een sensibiliseringscampagne willen we meer begrip en hoffelijkheid creëren tussen deze weggebruikers. De boodschap zal simpel zijn – en geldt nu al voor de hele binnenstad -: iedereen is er welkom, maar hou rekening met elkaar.  

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden. Een kleine moeite maakt een groot verschil.

Dit vind je misschien ook
interessant