Nieuws

LOKAAL: Extra aandacht fietsveiligheid langs de Groene Boulevard

Vooruit Hasselt

Thursday 18

August 2022 12:13

Via het plan ‘Bereikbare binnenstad’ wil Marc Schepers, schepen van mobiliteit, het vele verkeer dat dagelijks afzakt naar Hasselt in goede banen leiden. “Dit onder meer door meer ruimte voor fietsers en voetgangers te creëren.” Niet meer dan logisch dat ook de fiets- en voetgangerslus onder de loep werd genomen. Schepers: “Hasselt is natuurlijk een echte fietsstad. Daarom willen we de verkeersveiligheid van de lus verder optimaliseren en er zo voor zorgen dat er nog meer comfort is voor iedereen die er gebruik van maakt.”

 

Een studiebureau ging aan de slag en onderzocht de veiligheid van de lus. Focuspunt: de kruispunten waar fietsers en voetgangers en het gemotoriseerd verkeer elkaar kruisen. Uit de eerste resultaten bleek dat de lus – die nu al een draaischijf is voor het fietsverkeer- zorgt voor meer comfort, meer ruimte en dus meer veiligheid voor de vele fietsers en voetgangers die er dadelijks passeren. “Natuurlijk heeft deze verbeterde verkeersituatie nog werkpunten en daar gaan we nu volop verder mee aan de slag.”

 

-Zo werden in de augustus de verschillende oversteekplaatsen van extra belijning voorzien. Ook kwam er een opwaardering van de huidige belijningen. “Dit verduidelijkt de situatie op de lus voor alle weggebruikers, waardoor er geen twijfel meer mag ontstaan over de voorrangregels die er gelden.

 

-Om bijkomende maatregelen te kunnen nemen, is bijkomend onderzoek nodig. Het studiebureau ging daarom verder met de zogenaamde conflictobservatiestudies.

  

-De Thonissenlaan werd recent voorzien van een Bi-flash (cfr. knipperlichten met bewegingsdetectie die automobilisten attent moeten maken op de aanwezigheid van de fietsers op de lus) geplaatst. Tijdens de bijkomende onderzoeken wordt ook deze maatregel geëvalueerd

 

 

-De fiets- en voetgangerslus is een gedeelde dus, een ander aandachtspunt is dan ook de relatie tussen deze weggebruikers en hoe deze te optimaliseren. Via een sensibiliseringscampagne willen we meer begrip en hoffelijkheid creëren tussen deze weggebruikers. De boodschap zal simpel zijn – en geldt nu al voor de hele binnenstad -: iedereen is er welkom, maar hou rekening met elkaar.  

 

Buitenkant lus

Ook de buitenkant, het fietspad aan de Groene Boulevard werd onderhanden genomen. “Vanaf oktober zorgt Agentschap Wegen en Verkeer voor extra belijningen én extra pijlen. Die moeten de enkelrichtingssituatie verduidelijken.” Het fietspad is een enkelrichtingsfietspad in tegenwijzerzin. “Een eenvoudige maar effectieve maatregel waarmee we de fietsveiligheid in Hasselt er weer een stukje op vooruit laten gaan”, besluit Schepers

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant