Nieuws

LOKAAL: Essenaren op zoek naar ‘De Mand’ tijdens Week van de Korte Keten

Helmut Jaspers

Bediende

Wednesday 10

May 2023 15:36

Tussen 15 en 20 mei verstopt de gemeente elke dag een mand in een van de Essense wijken. Wie als eerste de locatie van de mand ontdekt, wint een mand vol streekproducten.

Het tijdstip van de uitdaging

Elke dag om 18.00 uur ziet de Essenaar een filmpje op onze socialemediakanalen waarin een lokale producent vraagt om een bepaald voorwerp mee te nemen naar een geheime locatie. Wie als eerst ter plaatse is, wint een mand vol lekkers van bij ons. Voor de Essenaren zonder sociale media tonen we de tip ook op het groot scherm aan de kerk van het centrum (hoek Nieuwstraat en Stationsstraat).

Waarom deze actie?

De gemeente doet dit omdat het fan is van de korte keten. Tijdens de Week van de Korte Keten 13 tot 21 mei) maakt het de Essenaar bewust van al het goede dat ons dorp te bieden heeft.

“Dat de Essenaar veel keuze heeft bij de supermarkt is goed, maar rechtstreeks producten kunnen kopen bij bedrijven, boeren of producenten uit eigen dorp is nog beter. Je aankopen zijn daardoor vers, lekker, met veel zorg gemaakt én geven een eerlijk loon voor de producent. Met zo’n duidelijk systeem is de producent een ambassadeur voor zijn product en de hele korte keten. En de consument krijgt in ruil heerlijke en kwaliteitsvolle producten uit eigen dorp of streek. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie”, zegt Helmut Jaspers, schepen van Leefmilieu en Duurzaamheid (Vooruit).

Buurtwinkel CoopSaam

De winnaars krijgen een waardebon van buurtwinkel CoopSaam aan het Karrenmuseum. Hiermee kunnen ze de gevonden mand vullen met lokale producten. De winkel biedt producten aan zoals biologisch vlees, honing, groenten, melk, eieren en nog veel meer. En dat allemaal afkomstig uit ons eigen dorp.

 Praktisch

www.essen.be/demand  

https://www.facebook.com/gemeente.essen

https://www.instagram.com/2910essen/


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant