LOKAAL: Essen zet bijen in de kijker
Team Vooruit
Thursday 27
May 2021 12:06
Van 30 mei tot 6 juni is het de Week van de Bij. Om deze nuttige beestjes te helpen en mensen bewust te maken van het belang van bijen, heeft de gemeente tal van acties gepland.
1.000 zakjes met bloemenzaad
De gemeente zorgt ervoor dat de Essenaar op zondag 6 juni bij de meeste bakkers een zakje met bijenvriendelijk bloemenzaad kan afhalen. Een rustige zondag is het ideale moment om het bloemenmengsel in te zaaien.
Helmut Jaspers, schepen van Leefmilieu, Klimaat- en Groenbeleid (Vooruit):
“Enkele jaren geleden onderschreef Essen het Charter Bijvriendelijke gemeente. Intussen is er al heel wat gedaan, maar om de bijensterfte een halt toe te roepen is er ongetwijfeld nog meer actie nodig.
Intussen maakten we ons gemeentelijk groenbeheer bijenvriendelijker en gebruiken we geen pesticiden meer. Ook niet bij de bestrijding van de processierups. Dat is een goede zaak voor de bijen, maar bij uitbreiding voor de hele insectenwereld én de biodiversiteit.
Ook het ecologisch bermbeheersplan werd onlangs herzien. Daarmee willen we de bermen terug soorten- en bloemenrijker maken. Met de plaatsing van een aantal bijenhotels, bermfiguren, workshops én het uitdelen van zakjes bijvriendelijk bloemenmengsel willen we tenslotte ook onze inwoners sensibiliseren”.
Zes extra bijenhotels
Aan de begraafparken Centrum, Statie, Hoek en Wildert en aan de samentuinen van de Paterstuin en Hemelrijk installeerde de gemeente bijenhotels. Eenmaal bijen hun intrek hebben genomen in het hotel, gebruiken ze het jaren na elkaar. Duimen dus dat we deze zomer nieuwe bijenfamilies mogen verwelkomen.
Bovendien werden er op woensdag 26 mei heel wat bijenhotels geknutseld. 18 kinderen tussen 6 en 12 jaar maakten in de tuin van GC de Oude Pastorij huisjes voor bijen en insecten. De bijenhotels staan tijdens de Week van de Bij tentoongesteld in de bib. Nadien gaan ze terug naar de kinderen zodat zij ze in hun eigen tuin kunnen zetten.
Ook staat er in de bibliotheek tijdens de Week van de Bij een ‘bijenstand’. Je kan er allerlei boeken ontlenen over deze nuttige dieren. De Sint-Ambrosiusgilde zorgde voor een bijenkorf en honingraat om de bijenstand aan te kleden.
Bijvriendelijke aanplantingen
Essen gebruikt al verschillende jaren geen pesticiden meer. Daarnaast houdt de gemeente bij de aanleg van nieuwe stukjes openbaar groen of bij het opfrissen van bestaande groene plekken rekening met insecten. We maken bloemrijke borders en bermen, zaaien bloemenweides op de begraafplaatsen en gebruiken bijvriendelijke vaste planten en struiken bij nieuwe aanplantingen zoals bolklimop, kattenkruid, duizendknoop, liguster, hulst enzovoort. Ook bij nieuwe bomen maken we deze oefening. Europese vogelkers, hazelaar, linde, wilg, meidoorn en nog veel meer soorten zijn goed voor onze bijen. We pasten ons bermbeheer aan door minder, op andere momenten of gefaseerd te maaien. Zo krijgen planten meer kans om langer te bloeien en dat is dan weer goed voor bijen en andere insecten.
Bewustmakingscampagne
Her en der in onze gemeente zie je in bloemrijke bermen bordjes staan met boodschappen zoals ‘Even wachten met maaien, meer bloemen voor bijen’ of ‘Hier werken we aan een bloemenveld voor bijen’. Aan het Spijker komt dan weer een spandoek van de Week van de Bij. Ten slotte plaatst de gemeente aan ecologisch onderhouden bermen borden in de vorm van een uil, libel of vlinder waar je doorheen kan kijken. Op de borden leggen we uit waarom we sommige bermen weinig maaien. Zo willen we de Essenaar bewust maken van het belang van bermen. Voor bijen en insecten zijn het stukjes natuur van grote waarde.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.