Nieuws

LOKAAL: Essen plant in december 4.249 bomen en struiken aan

Helmut Jaspers

Bediende

Monday 05

December 2022 11:11

In Essen komen er in december heel wat groene longen bij. De leerlingen van de gemeentelijke basisschool Wigo zullen op 8 december een nieuw landschapspark voorzien van bomen en struiken. En dankzij de bosrandactie van de Bosgroep Antwerpse Gordel haalden bewoners van bosgebieden dit weekend hun plantpakketten op in het magazijn van de gemeente.

Grote aanplant in WilderTnis

Op donderdag 8 december steken de leerlingen en leerkrachten van gemeentelijke basisschool WIGO de handen uit de mouwen. In vier shiften planten zij 2.006 bomen en struiken aan in WilderTnis, een nieuw landschapspark dat aan hun eigen school grenst. Daarbovenop komen er 21 solitaire bomen bij. Alle planten zijn gekweekt uit inheems boomzaad.


Het prachtig landschap werd jaren geleden – in opdracht van de gemeente – gekocht door intercommunale IGEAN – om op termijn te ontwikkelen. Met de hulp van subsidies via het Agentschap Natuur en Bos wordt het landschap omgevormd tot een park met inheemse planten. In juni werden er wadi’s en poelen gegraven, kwam er een uitzichtheuvel en gebeurden er werken aan de Kleine Aa zodat deze kleine beek terug kan meanderen. Nu zijn we aanbeland in een tweede fase: de aanplant van bomen. Schepen van Milieu Helmut Jaspers (Vooruit) kijkt uit naar de komst van extra groene longen in Essen.

“De inwoners van Wildert krijgen er een prachtig landschapspark bij, op wandelafstand van het centrum van Wildert. December is het ideale moment om bomen aan te planten. Vandaar dat we nu starten met de tweede fase van de aanleg van WilderTnis. Willen we de impact van de CO2-uitstoot beperken en de klimaatopwarming een halt toeroepen, dan zullen er nog heel wat extra bomen geplant moeten worden. Met dit project tonen we dat dit mogelijk is.”

In het voorjaar van 2023 gaan de werken voort. WilderTnis wordt dan voorzien van wandelpaden, picknickbanken, een ingezaaide uitzichtheuvel en een buitenklas zodat de leerlingen van WIGO buiten les kunnen volgen. De officiële opening van het park plant de gemeente tijdens Buitenspeeldag in april 2023.

De gemeente diende in 2019 een subsidievraag in voor de oproep Natuur in je buurt 2019 - Natuurlijk Goed. Uit de 13 projecten die werden ingediend, koos de jury 30 laureaten, waaronder het project Wildertnis. Hier hangt een subsidiebedrag van 62.871,37 euro aan vast.

 

Bosrand voor meer biodiversiteit

De Bosgroep Antwerpse Gordel vzw stimuleert sinds 2006 de realisatie van bosranden. Dat is een strook van struiksoorten die voor een natuurlijke overgang zorgt tussen het bos en het omliggende landschap. Stephanie Van Look, bosgroepmedewerker Antwerpse Gordel,  benadrukt het belang van zo’n bosrand.

“Een bosrand biedt voedsel en beschutting voor tal van dieren. Het sterk inzetten op gevarieerde bossen qua soortenrijkdom en structuur is belangrijk voor onze lokale fauna en flora. Bovendien zijn bosranden een belangrijke troef tegen klimaatopwarming”.

18 Essenaren kwamen op zaterdag 3 december 176 bosrandpakketten halen. Elke pakket bevat minimum vijftig plantjes en minimum vier verschillende boomsoorten. Dat geeft een totaal van 2.222 planten (struiken en bomen) die erbij komen in Essens bosgebied.

De bosrandactie werd mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Antwerpen.

 


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant