Nieuws

LOKAAL: Essen organiseerde Week van de Duurzame Gemeente

Helmut Jaspers

Bediende

Monday 03

October 2022 14:08

Verschillende vrijwilligers van de gemeente Essen poseerden met de SDG-vlag op het balkon van het gemeentehuis. SDG staat voor sustainable development goals of globale ontwikkelingsdoelstellingen. Zo gaf de gemeente het startschot voor de Week van Duurzame Gemeente. Op zondag 25 september werd de week afgesloten met een feest voor alle Essense vrijwilligers en werd het gemotoriseerd verkeer in het centrum van Essen gebannen. Onder impuls van enkele winkeliers sloten ook de middenstanders op het Molenheike aan, wat het initiatief nog meer uitstraling gaf.

Gerinkel naar de Winkel

Eén week duurzaamheid is voor Essen niet genoeg. Daarom begonnen we eigenlijk op 1 september al met de actie Gerinkel naar de Winkel. De fiets is het beste vervoersmiddel om aankopen te doen bij winkels in de buurt.

Schepen van duurzaamheid en klimaat Helmut Jaspers (Vooruit): “Fietsen en wandelen is gezond én vermindert de verkeers- en parkeerdrukte in onze gemeente. Bovendien is het klimaatvriendelijk. Reden te meer om deel te nemen aan de actie.”

Met de ‘Gerinkel naar de Winkel’ campagne willen de gemeente en Unizo Essen inzetten op de leefbaarheid van Essen.  Unizo Essen ondersteunt immers deze actie omdat lokaal winkelen zuurstof pompt in onze lokale bedrijven en de sociale contacten doet floreren! En… Winkelhieren te voet of met de fiets is goed voor iedereen!

Deze actie loopt nog tot 15 oktober. Gedurende die zes weken belonen deelnemende handelaars in Essen, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel klanten die met de fiets of te voet komen winkelen. Als je stempels spaart en je spaarkaart inlevert bij één van de deelnemende handelszaken, maak je kans om de Gerinkelfiets en tal van andere mooie prijzen te winnen.

Afvalarm winkelen

Schepen Helmut Jaspers: “Een nieuwigheid dit jaar is dat we ook inzetten op afvalarm winkelen. We stimuleren Essenaren om eigen verpakkingen mee te nemen naar de winkel. Denk aan een herbruikbare tas, potjes voor charcuterie of zakjes voor groenten of brood.”

Zaken waar je met je eigen verpakking terecht kan, herken je aan de affiche. Je krijgt een extra stempel als je je eigen verpakkingsmateriaal gebruikt. Zo maak je meer kans op de prijzen. In het prijzenpakket zitten ook heel wat prijzen om afvalvrij te blijven winkelen na de campagne.

SDGeocache

Van 11 september tot 16 oktober loopt ook de SDGeocache. Daarbij kan je op zoek gaan naar de verschillende ‘caches’ die gelinkt zijn aan de SDG’s (sustainable development goals of globale ontwikkelingsdoelen) en noteer je gegevens in het boekje dat bij de cache zit. Ook hier maak je kans op een leuke prijs. Tips over de locaties vind je op www.essen.be.

Autovrije zondag met heldenfeest

Op zondag 25 september waren de zwakke weggebruikers de baas in het centrum van Essen en kon je in de Stationsstraat en Nieuwstraat naar hartenlust op straat spelen, fietsen, steppen, gocarten, wandelen … In de voormiddag waren ook nog allerlei duurzame activiteiten en workshops. En, ook de muzikale optredens van onder andere ‘De Wit en Koo’ werden gesmaakt!

Straattekenwedstrijd en zoveel meer

Daar waar het gedeelte van de Molenakkerstraat tot aan de Molenstraat door de lokale middenstanders werd ingevuld met enkele muziekterrasjes, een wedstrijd broekhangen enzomeer, werd de rijbaan tot aan de bibliotheek speelvrij gehouden.

Vanaf de bib waren er op verschillende locaties workshops en informatiepunten. Dat grijsgrauwe wegdek namen kinderen trouwens onder handen met een heuse straattekenwedstrijd. Daarnaast waren er workshops leren armbandjes maken, leer uit thee te vervaardigen, een zelfverdedingsworkshop te volgen, shampoobars maken, beewraps en fruittaartjes te maken enz.  Ook de onlangs geopende ‘fietsbib’ stelde haar deuren open en de vrijwilligers van het Repair Café waren aanwezig om allerlei grote en kleine spullen te herstellen. Dat terwijl ook de politie present was voor het graveren van fietsten tegen diefstal.

Mobiliteit

Lag de functie van de autovrije zondag oorspronkelijk in een pure economische noodzaak (brandstof besparen in tijden van crisis) is dit nu vooral ook een pleidooi voor meer milieubewustzijn en leefbaarheid. Wist je dat we in Essen deelfietsen van Bluebike hebben? En dat de elektrische deelfietsen van Donkey Republic dit najaar naar Essen komen?

Dankfeest voor àlle Essense vrijwilligers

Vanaf 15 uur was het verzamelen blazen op het Heuvelplein.  De talrijk opgekomen vrijwilligers waren er de ‘helden’ van onze gemeente.  Zij werden in de bloemetjes gezet en genoten met volle teugen van een hapje en een drankje en….  een meer dan verdiend woordje van dank.

De dag werd afgesloten met ambiance en plezier tijdens Essen Zingt.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant