Nieuws

LOKAAL: Essen lanceert ‘Tegeltaxi’ in strijd tegen verharding

Helmut Jaspers

Bediende

Wednesday 24

April 2024 16:11

De gemeente Essen neemt opnieuw deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Dat loopt nog tot en met 31 oktober 2024 en wil het ontharden van openbaar en privaat terrein stimuleren.  

Helmut Jaspers, schepen van Leefmilieu, Duurzaamheid en Klimaatbeleid (Vooruit), benadrukt het belang van ontharden: "We stimuleren onze burgers actief om verharding te verwijderen. Elk gezin kan bij het inleveren van tegels op het recyclagepark rekenen op een gemeentelijke bijdrage van 25 euro, goed voor ongeveer 5 m² ontharde grond. Verder bieden we een subsidie van 15 euro per vierkante meter voor elke ontharde en met groen beplante zone (planten, struiken) in je (voor)tuin. Dit jaar gaan we nog een stap verder met de introductie van de 'Tegeltaxi'."

Tegeltaxi

De Tegeltaxi maakt het mogelijk om uitgebroken verharding gratis bij je thuis op te laten halen. Mits een aanvraag krijgen Essenaren de kans om maximaal 3 bigbags op te laten halen door de technische dienst van de gemeente.   “We komen gratis tot 10 m² uitgebroken verharding bij je thuis ophalen. Voordat je aan de slag gaat, bepaal dan eerst waar je de tegels, beton, stenen of andere vormen van verharding of halfverharding gaat verwijderen en vervangen door bloemen, bomen of gras”, vervolgt Jaspers.

Om in aanmerking te komen moeten aanvragers wel voldoen aan enkele voorwaarden en ook een duidelijk plan voorleggen voor vergroening van de locatie. De ophaallocatie moet bovendien toegankelijk zijn voor de vrachtwagen met kraan. “Inwoners moeten vooraf aangeven waar ze willen ontharden en wat ze ervoor in de plaats gaan doen. Het op te halen materiaal moet voldoen aan de Igean-lijst van "zuiver steenpuin”.

Maak van Essen de Beste Tegelwipper van Vlaanderen: geef zelf je gewipte tegels in op de website!

Heb je overtollige verharding rond je huis of in je tuin? Dan is het nu het moment om die weg te halen.

“We doen een warme oproep aan onze inwoners om de gewipte tegels ook in te geven op de tegelteller via www.essen.be.  Net als vorig jaar gaan we ook nu weer de derby met Wuustwezel aan en gaan we strijden om de meeste tegels te ontharden en te vervangen door groen.   Samen maken we van Essen de beste Tegelwipper van Vlaanderen !


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant