Nieuws

LOKAAL: Essen Lanceert Innovatief Buitenschools Project in WIGO

Helmut Jaspers

Bediende

Tuesday 06

February 2024 16:26

Sinds het begin van dit schooljaar, zet de gemeente Essen een stap vooruit met de introductie van een testproject gericht op buitenschoolse opvang en activiteiten. “Met dit initiatief willen we kinderen een divers en aantrekkelijk programma aanbieden na de schooluren.  Nu is dat nog beperkt tot WIGO, maar hopelijk krijgt het later ook elders navolging.  Én we helpen hiermee ook de ouders, door de opvangnood deels te verminderen,” vertelt Arno Aerden, schepen voor kinderopvang (Vooruit).

Het project, dat valt onder het ‘decreet BOA’ (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten), is ontworpen om kinderen een breed scala aan activiteiten te bieden die zowel educatief als plezant zijn. In de eerste twee trimesters van het schooljaar konden (en kunnen) de leerlingen al genieten van het aanbod. Dat varieert van voorleesuurtjes en ontspanningsmomentjes tot creatieve workshops aangeboden door Muzarto. Daarnaast waren er mogelijkheden om typlessen te volgen en deel te nemen aan een naaiatelier. 

Met het oog op uitbreiding is de gemeente Essen op zoek naar vrijwilligers en verenigingen die bereid zijn bij te dragen aan dit groeiende aanbod. Met de lente in aantocht zou het leuk zijn dat er ook buitenactiviteiten kunnen worden georganiseerd, bijvoorbeeld in Wildertnis.

Vooruit-schepen Aerden benadrukt het belang van dit project: “Met dit testproject binnen WIGO zetten we ons als gemeente in voor een kwalitatieve opvang buiten de reguliere schooluren. Het is onze ambitie om niet alleen een gevarieerd en boeiend programma aan te bieden, maar ook om een model te creëren dat in de toekomst naar andere scholen kan worden uitgebreid. Door samen te werken met lokale verenigingen en vrijwilligers, versterken we de band tussen de school en de lokale gemeenschap, en bouwen we samen aan een rijkere leeromgeving voor onze kinderen.”

“Het is nog een testproject, maar de ambitie is duidelijk: we willen de buitenschoolse opvang en activiteiten naar een hoger niveau tillen in onze gemeente,” besluit Aerden.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant