Nieuws

LOKAAL: Essen geeft 5000 euro noodhulp voor Syrië en Turkije

Helmut Jaspers

Bediende

Thursday 16

February 2023 18:06

Op maandag 6 februari 2023 werden Turkije en Syrië getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. De bevingen veroorzaakten enorm veel schade. Het dodental is inmiddels opgelopen tot boven de 50.000 mensen (d.d. 27 februari) en blijft nog stijgen. Het aantal gewonden loopt op tot boven de 82.000 slachtoffers. 82.000 gebouwen zijn ingestort of ernstig beschadigd. Veel mensen zitten, vanwege instortingsgevaar, onbeschermd in de ijzige kou. Ongeveer 26 miljoen mensen hebben hulp nodig. De behoeften zijn enorm. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt het de zwaarste natuurramp in Europa in de laatste 100 jaar.

Consortium 12-12 lanceerde op maandag 13 februari een steunvraag om noodhulp te verlenen aan de getroffen bevolking in Turkije en Syrië. Het Belgisch Consortium voor Noodhulp bundelt de krachten van Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, het Rode Kruis, Plan International België en UNICEF België om gezamenlijk de humanitaire operaties te financieren.

Op korte termijn zetten de 12-12 leden alles in het werk om zoveel mogelijk levens te redden, mensen helpen overleven via de verdeling van zuiver water, dekens, beschuttingsmateriaal, voeding, vaccinatie, basisgezondheidszorg en bescherming en opvang van alleenstaande kinderen.

Op langere termijn komt daar ook nog de heropstart van het onderwijs en de verstrekking van psychosociale trauma behandeling bij alsook de fysieke heropbouw van ziekenhuizen, scholen, woningen. In beide landen werken de 12-12 organisaties samen met bestaande netwerken en lokale NGO’s.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zond inmiddels een uitgebreid veldhospitaal en een team van meer dan 80 gespecialiseerde medewerkers naar de plaats van de ramp.

Van over de hele wereld is er dan ook heel veel solidariteit en medeleven voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen maken budget vrij om de getroffen gebieden financieel te steunen. Ook het Essense schepencollege besliste om vanuit het budget noord-zuidbeleid 5000 euro toe te kennen voor noodhulp aan de slachtoffers van deze aardbevingen.

Ook in Essen werden reeds door inwoners spontaan hulpacties opgezet.  Zo zamelden de dochters en vriendinnen van Ayse Uresin allerhande hulpgoederen zoals medicijnen, verbandmateriaal, slaapzakken enzomeer in. Vanuit de Melkerijstraat vertrokken 2 volle vrachtwagens richting rampgebied. En ook broeder Willy Mosselmans en zijn team vrijwilligers stuurden al hulpgoederen.

De NGO’s roepen op om op dit moment vooral financiële steun te verlenen. Essenaren die ook zelf een bijdrage willen doen, kunnen voor meer informatie terecht op de website van 1212.be.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant