Nieuws

LOKAAL: ESSEN.- Erfgoeddag maakt school !

Helmut Jaspers

Bediende

Wednesday 20

April 2022 12:01

Erfgoeddag: het jaarlijkse hoogfeest van het cultureel erfgoed duurt in Essen dit jaar een heel weekend, van 23 tot en met 24 april! Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag in 2022 in het rijke Essense schoolleven en -verleden. Uitzonderlijk is er dit jaar voor scholen de Erfgoeddag-week van 25 tot en met 29 april. Onderwijs, leren en wijsheid allerhande staan centraal.

In Essen kan je op Erfgoeddag drie activiteiten combineren. In de kerk van het College Essen staat op zaterdag en zondag de tentoonstelling ‘Boerenwijsheid! Leren op school – Leren op de boerderij’ van Erfgoed Voorkempen over het dagelijks leven van schoolkinderen in de Kempen tussen 1920 en 1960. Deze reizende tentoonstelling wordt vervolledigd met een luik specifiek  over Essense scholen door de werkgroep Erfgoeddag Essen, onder de titel ‘Wat heb je vandaag op school geleerd?’ ontdek je schoolherinneringen en klasfoto’s uit Essen. Ook in het Karrenmuseum is er veel te beleven op Erfgoeddag! Op zondag 24 april kan je tussen het Karrenmuseum en de tentoonstelling heen-en-weer met de huifkar. ‘De Karavaan’ aan het Karrenmuseum neemt je mee naar een bijzonder stukje schoolerfgoed: de schoolplaat! Niet zomaar een schoolplaat, maar eentje die je zelf van a tot z maakt.

Boerenwijsheid! Leren op school – Leren op de boerderij

Erfgoed Voorkempen, de erfgoedcel waarbij gemeente Essen is aangesloten, greep de kans om het thema onderwijs te verbinden met het regionale agrarische erfgoed, een onderwerp waar het voorbije jaar hard rond gewerkt werd. Naar school gaan in de Kempen was een eeuw geleden een heel andere ervaring dan vandaag. De meeste kinderen gingen naar dorpsschooltjes, slechts sommigen naar een college. Ook op het veld en het erf werd onderwezen. Denk maar aan het veld ploegen of brood bakken. Mensen moesten zelfvoorzienend en handig zijn. Deze geschiedenis wil de erfgoedcel delen met het publiek en Kempens Landschap stelt hiervoor met plezier de kerk van College Essen ter beschikking. Na Erfgoeddag verhuist de expo naar de Rommeshoef voor de Erfgoedweek voor scholen: met rondleidingen, demonstraties met de hondenkar, ploegen met paard en rietdekken. De tentoonstelling is nadien uit te lenen bij Erfgoed Voorkempen.

Wat heb je vandaag op school geleerd?

Wat weet jij over de geschiedenis van de Essense scholen? De werkgroep Erfgoeddag Essen bracht alles in kaart en toont je het resultaat op Erfgoeddag. Wie aan schoolherinneringen denkt, denkt ook aan klasfoto’s: bekijk de binnengebrachte foto’s en probeer bekende gezichten te ontdekken.

De Karavaan

Voor een gezellige zomerbar en een creatieve workshop moet je tijdens Erfgoeddag op het  Karrenmuseum zijn. Om klokslag 10 uur vliegen de deuren open en kan je het museum gratis bezoeken. In de namiddag vertrekt ‘De Karavaan’ en reis je langs verschillende ateliers: de touwslagerij, de wagenmakerij en het ‘Recycle Atelier’. Hier kan je met het hele gezin creatief aan de slag gaan en neem je een handmade schoolplaat terug mee naar huis. Voor deze workshop reserveer je best even een plekje via de website van het Karrenmuseum, maar wees gerust: ook zonder reservatie valt er heel de dag van alles te beleven. Zo kan je zelf met mini-touwmachientjes kleurrijke armbandjes draaien of houten stempels maken.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant