Nieuws

LOKAAL: Essen.- Een mooie veerkrachtige begroting. Belangrijke troef voor Essen!

Helmut Jaspers

Bediende

Tuesday 28

December 2021 20:03

Vooruit en cd&v staan voor slim beleid

De gemeenteraad gaf goedkeuring aan de aanpassing van het meerjarenplan. Daarmee kan er ook in 2022 volop worden geïnvesteerd en kunnen plannen in de praktijk worden gebracht. De coronacrisis is ongezien en heeft een hele grote impact op de werking van het gemeentebestuur.

Vele Essenaren zijn positief over hoe de crisis door de gemeente wordt aangepakt, wat zeker en vast een opsteker is! Maar dat wil niet zeggen dat de andere dossiers stil liggen, integendeel! Getuige het ambitieuze budget.

Gaston Van Tichelt (CD&V, burgemeester):

De Essenaren zijn tevreden over hoe de gemeente de crisis aanpakt. We bewijzen dat we slagkrachtig zijn en werken dag en nacht in dienst van onze burgers. Maar ook de andere dossiers lopen verder, en die pakken we grondig aan. Zo maken we Essen nog mooier!”

Enkele nieuwe investeringen springen in het oog:

  • Na heel wat voorbereidend werk, krijgen we nu ook zicht op het nieuwe cultuurcentrum. Daarom is beslist om in het budget daarvoor 5,5 miljoen euro vrij te maken.
  • voor het Zorgpunt, waarin een nierdialysecentrum voorzien wordt, wordt € 630.000 uitgetrokken;
  • de werken aan de Kammenstraat zijn lopende: ca. € 1,2 miljoen wordt er geïnvesteerd;
  • er wordt maar liefst € 1.138.000 geïnvesteerd in de verbetering van de voetpaden;
  • In de Sint-Jansstraat maken we de schoolomgeving veiliger (€ 500.000) en investeren we in een nieuw plein aan het station (€ 233.000);
  • Essenaren krijgen de kans om aan een supervoordelig tarief een gele papiercontainer te gebruiken. De gemeente zal deze containers zelf aankopen voor € 105.000;
  • Met WilderTnis krijgen de inwoners van Wildert op wandelafstand van het centrum een mooi landschapspark.    

Helmut Jaspers (Vooruit, schepen van leefmilieu en cultuur):

Meer en betere natuur blijft prioriteit. Want, als corona één ding duidelijk maakte, dan is het wel hoe belangrijk het is te kunnen genieten van de rust en schoonheid van de open, groene ruimte die Essen gelukkig nog heeft.  En, naast een degelijke dienstverlening maken we ook werk van grotere investeringsdossiers, met als uitschieter de bouw van een cultuurzaal”.      

We kunnen er zeker mee uitpakken, met die mooie gemeentelijke financiën van Essen! Jaar na jaar doen we nu reeds aan schuldafbouw, én blijven de belastingen op een laag niveau. De investeringen worden de volgende jaren zelfs nog opgedreven.   

Dirk Konings (CD&V, schepen van financiën):

De coronacrisis leidt tot minder inkomsten voor alle gemeenten, maar dankzij een vooruitziend beleid hebben we een reserve opgebouwd. Daar putten we nu uit om bv. onze pensioenlasten te betalen. Bovendien dalen onze schulden, zodat we tegen een stootje kunnen én kunnen blijven investeren”.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant