Nieuws

Energiesnoeiers: Rationeel energieverbruik blijft van uiterst belang, uitwerking concept moet beter

Vooruit Boutersem

Wednesday 15

November 2023 09:49

Op de gemeenteraad van oktober werd ter stemming voorgelegd of het concept “Energiesnoeiers” van IGO mag worden overgenomen door kringloopwinkel Hageland.

De energiesnoeiers bestaan uit een team van adviseurs die langsgaan bij kwetsbare gezinnen om na te gaan hoe ze met gas en elektriciteit omgaan en tips geven over hoe ze minder kunnen gebruiken.

Ook al is dit initiatief belangrijk voor onze bewoners, toch keurde Vooruit dit voorstel niet mee goed.

Onze fractie had immers een aantal bemerkingen bij zowel de praktische als de wettelijke kant. Zo wilde gemeenteraadslid Christine Dejaeger weten of het OCMW bij dit project betrokken is en wat hun rol hierin is.

De bevoegde schepen kon echter niet aanwezig zijn en het antwoord bleef vaag: de gemeente zou degene zijn die de nodige info aan de energiesnoeiers verstrekt, maar er kon geen antwoord gegeven worden op de vraag wie daar precies het voortouw in neemt.

Lijsttrekker Glenn Van Rillaer voegde hieraan toe dat deze samenwerking van uiterst belang blijft om rationeel energieverbruik te blijven optimaliseren en motiveren, maar stelde wel de vraag hoe de betrokken gezinnen geïnformeerd worden. Het initiatief kan maar nuttig zijn als het ook goed gecommuniceerd wordt.

De bevoegde schepen van milieu moest hierop het antwoord schuldig blijven. “Deze oefening is nog niet klaar en zou nog verder moeten uitgewerkt worden met de betrokken diensten,” klonk het. Daarop repliceerde Glenn dat het in het niet gebruikelijk is dat dergelijke dossiers eerst voorgebracht en dan pas uitgewerkt worden. Enerzijds heeft de gemeenteraad het recht het dossier volledig te begrijpen alvorens al dan niet goed te keuren. Anderzijds is het zowel voor het gemeentepersoneel als voor de bewoners van uiterst belang dat er duidelijkheid is over de praktische werking voordat zo’n concept naar buiten gebracht kan worden.

 

Omdat er geen antwoord gegeven kon worden op onze vragen en bemerkingen het antwoord en de betrokken schepen en voorzitter van het BCSD niet aanwezig was, besloot onze fractie zich te onthouden.

Terug naar de homepagina


Ga naar Vooruit Boutersem
Over de Auteur

Vooruit Boutersem

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant