LOKAAL: Emotioneel welkomsmoment voor Oekraïense vluchtelingen
Monday 16
May 2022 16:22
Oekraïense vluchtelinge Anna (39) volgt sessie om in te burgeren: “Hier is minder discipline op school” Ze woont als een van de dertig Oekraïense vluchtelingen de infosessie Maatschappelijke Oriëntatie bij in het inburgeringsagentschap Atlas in Antwerpen. Ze krijgt informatie over waar ze terechtkan rond onder meer gezondheid, werk en onderwijs, maar ook een toelichting over rechten en plichten. Eén ding is haar al opgevallen. “Er is hier minder discipline op school dan in Oekraïne”, zegt Anna.
Bekijk de video hier: https://www.gva.be/cnt/dmf20220505_94057372
Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) en Antwerps schepen van Inburgering Karim Bachar (Vooruit) woonden donderdagochtend een infosessie ‘Leven in Vlaanderen’ bij. In Vlaanderen deden al 2.278 Oekraïense vluchtelingen hen dat voor. 1.620 kregen een individuele begeleiding en iets meer dan duizend vluchtelingen werden toegeleid naar de lessen Nederlands. In Antwerpen alleen al namen driehonderd vluchtelingen deel aan de infosessies. Voor ongeveer 450 kinderen is een school gevonden of wordt er nog gezocht. Om dat alles te kunnen bolwerken wordt volop gezocht naar tolken.
“Met een snelcursus Inburgering helpen we Oekraïense vluchtelingen meteen op weg”, zegt Somers. “Niemand kan voorspellen hoelang deze oorlog nog gaat duren. De sessies en de lessen Nederlands geven hun meer mogelijkheden nu ze noodgedwongen in ons land verblijven. Als zij hier definitief willen blijven, zullen ze dankzij deze snelcursus ook veel sneller en makkelijker een volwaardig inburgeringstraject kunnen doorlopen.”
Anna kwam eind februari met haar zoon (11) en dochter (6) aan in Antwerpen. Ze vond onderdak bij een vriendin die in Antwerpen woont. Haar echtgenoot is dokter en helpt in Oekraïne met het verzorgen van de oorlogsslachtoffers. Anna is tandarts en hoopt hier aan de slag te kunnen. Alleen wordt haar Oekraïens diploma in België niet erkend.
Sollicitatiegesprek
“Ik heb ondertussen al heel wat tandartspraktijken gecontacteerd en krijg veel positieve respons”, zegt Anna. “Ik had zelfs al een sollicitatiegesprek. Ik zou bijvoorbeeld al wel als stagiair aan de slag kunnen gaan met mijn diploma.”
Als ze één groot verschil merkt tussen België en haar thuisland, dan is het wel op de school waar haar twee kinderen ondertussen zitten. “Bij ons in Oekraïne wordt er van de leerlingen toch meer discipline verwacht”, zegt Anna. “Leerkrachten hebben daar meer gezag over de kinderen.”
Toch ervaart ze dat verschil niet direct als iets negatiefs. “De weken dat mijn kinderen naar school gingen, zag ik niet alleen dat ze volwassener werden, maar ook socialer”, zegt Anna. “Ze leggen veel sneller contact met anderen.” Wat voor haar ook een positieve ontdekking was, was de applicatie van de stad Antwerpen voor de smartphone. “Dat is heel handig, want ik kan daar snel alle informatie op vinden.”
Raketten
Anna heeft dagelijks contact met haar echtgenoot. Die hoopt haar snel terug te zien, maar het is in die regio nog te gevaarlijk. Wekelijks zijn er nog beschietingen met raketten.
“Omdat je niet weet hoe lang de oorlog gaat duren, is het moeilijk plannen te maken”, zegt Anna. “Zelfs als de oorlog morgen zou stoppen, heb ik nog steeds mijn verantwoordelijkheid tegenover mijn kinderen. Misschien is het beter om hier te blijven.”
Somers en Bachar spraken de vluchtelingen ook toe. “Jullie zijn toegekomen op een onbekende plek, maar we gaan er alles aan doen om jullie jullie hier thuis te laten voelen”, zegt Bachar.
Dat de oorlog en de vlucht uit Oekraïne emotioneel zwaar wegen, bleek ook donderdagochtend in Atlas. Enkele vluchtelingen braken in tranen uit. “Als jullie psychologische hulp nodig hebben, twijfel dan niet om hulp te vragen”, zegt Somers.
Bron: Sacha van Wiele (GVA)
Ga naar
Over de Auteur
Deel dit artikel met je vrienden.