Nieuws

LOKAAL: Emilie Peeters over nieuwe visie op sociale restaurants: ‘Inspirerend voorbeeld van sterke politiek’

Vooruit Lokaal

Wednesday 20

December 2023 09:35

Tijdens de Gentse gemeenteraad van maandag 18 december 2023 werd de vernieuwde visie op de werking van de sociale restaurants goedgekeurd. Een goeie zaak, zegt ons gemeenteraadslid Emilie Peeters.

“Die nieuwe visie getuigt duidelijk van oog voor vernieuwing. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe sterk ‘de politiek’ kan zijn als die bereid is zichzelf te evalueren en snel in te spelen op nieuwe uitdagingen. Door de grote vraag naar arbeidskrachten in de gewone horeca kunnen veel mensen daarin terecht. Een positieve evolutie, maar dat betekende wel dat het niet meer evident was om kandidaten te vinden voor werk in sociale restaurants. De visietekst speelt hier op in en maakt daarom de pijler ‘sociale tewerkstelling’ niet langer verplicht om een erkenning aan te vragen. Het zou jammer zijn dat we sociale restaurants zouden verliezen. Die spelen immers een héél belangrijke sociale rol, als aanbieders van betaalbare en gezonde maaltijden, en door ontmoeting en sociale cohesie te stimuleren.”

In elke wijk?

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de geografische spreiding van sociale restaurants en hun ‘inbedding’ in de stad.

“Er staat al een sociaal restaurant gepland in de prachtig gerenoveerde Heilig Hart kerk in Sint-Amandsberg. We hopen dat er, in de volgende bestuursperiode, ook komen in de wijken Watersportbaan-Ekkergem en Sluizeken-Tolhuis-Ham. Dan zouden de verschillende wijken ‘bedeeld zijn’. De specifieke noden in elke buurt kunnen dan nog meer op maat worden aangepakt, terwijl tegelijk de buurtgerichte werking kan worden versterkt.”

Duurzaamheid op alle vlakken

Tot slot worden de sociale restaurants ook opgenomen in de duurzame voedselstrategie van de Stad.

“Ook dát verdient onze lof. Het is superbelangrijk om ook mensen te betrekken met weinig centen en dus andere prioriteiten hebben dan duurzaamheid. De rol van de overheid in het stimuleren van die inclusie is evident. Door te focussen op een korte en duurzame voedselketen, gezonde maaltijden en het minimaliseren van voedselverspilling, positioneren sociale restaurants zich als waardevolle partners in het realiseren van de Gentse voedselstrategie.”

 

Alle info over de sociale restaurants vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant