Nieuws

LOKAAL: Emilie Peeters: ‘Meer metal in de Gentse Feesten alstublieft!’

Vooruit Lokaal

Friday 03

March 2023 10:32

In de gemeenteraad van 27 februari 2023 werd het vernieuwde subsidiereglement voor de pleinorganisaties tijdens de Gentse Feesten goedgekeurd. Ons gemeenteraadslid Emilie Peeters (die wel houdt van een stevig feestje af en toe) is daar blij om. “Vernieuwing is belangrijk uiteraard. Ook voor de Gentse Feesten geldt dat niet de sterkste overleeft, maar wel diegene die zich het best aanpast aan veranderende omstandigheden - in dit geval vooral: aan wat het publiek graag wil. Dat nieuwe reglement, inclusief de ‘stimulanssubsidie’ voor pleinorganisatoren die extra inzetten op middagprogrammatie en activiteiten voor jongeren, is dus een goeie zaak.”

Tegelijk wijst Emilie op een aantal dingen die erg belangrijk zullen - of zouden kunnenzijn.

Langetermijnovereenkomsten voor pleinorganisatoren?

“Eerst en vooral: dossiers moeten ingediend worden tegen 15 maart, het college beslist uiterlijk twee maanden daarna. Maar begin juni moet het programma al gedrukt in de winkel liggen. Die timing is erg krap. Ik vind dat de beslissing door het college sneller moet kunnen, zodat de pleinorganisatoren extra tijd hebben om hun programma te finaliseren. Volgend jaar moeten we vroeger zekerheid bieden aan de pleinorganisatoren, bijvoorbeeld door een langetermijnovereenkomst voor meer dan één jaar af te sluiten.”

Organisatoren van de toekomst klaarstomen

Bovendien moeten jonge organisatoren de kans krijgen om bínnen de Feesten te groeien. “Het zou mooi zijn als de ervaren pleinorganisatoren jonge organisatoren daarbij zouden helpen. Een programma opstellen is haalbaar, maar in orde zijn met alles qua brandverzekering, personeelszaken, veiligheid, enzovoort, dat vergt veel ervaring om het goed te doen. Trefpunt gaf vorig jaar al het voorbeeld, met ‘9000 Represent’ op het pleintje in het Baudelopark, met hip hop en graffiti en zo. Op die manier stoom je de pleinorganisatoren van de toekomst klaar. Het zou mooi zijn mochten er méér van dat soort samenwerkingen komen. Dat moeten we als stadsbestuur stimuleren, vind ik.”

Meer hip hop, meer metal!

Tot slot: de Jeugdraad organiseerde een debat over welke Gentse Feesten jongeren willen. “Daar kwam allerlei interessants uit waar we maar beter rekening mee houden. ‘Minder pleinen die sluiten om 1 uur’, ‘Meer acties tegen grensoverschrijdend gedrag’, ‘Meer hip hop’ en ‘Meer metal’. Inhoudelijk is dat een boodschap voor organisatoren, maar die moeten dan wel de kans krijgen om dat te doen. Ook daar moeten we als stadsbestuur mee helpen voor zorgen. ‘Meer metal’, dat lijkt me zelfs een mooie manier om intergenerationeel te werken. Wie van ons kent er geen ouwe rocker die maar al te graag ook wat metal op de Gentse Feesten wil zien? We zien elkaar volgend jaar in de moshpit!”

 

Alle info op www.gentsefeesten.stad.gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant