Nieuws

LOKAAL: Emilie Peeters: ‘Samen een vuist maken tegen extreem-rechts'

Vooruit Lokaal

Monday 12

December 2022 10:19

Vooruit-gemeenteraadslid Emilie Peeters wil dat de Stad Gent grondig onderzoekt of ze de erkenning van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV, een studentenvereniging binnen Universiteit Gent) kan schrappen. Dat heeft ze gevraagd aan de bevoegde schepen tijdens de gemeenteraadscommissie Jeugd van 7 december 2022.

Het KVHV heeft Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter uitgenodigd om een lezing te geven over zijn nieuwe boek ‘Omvolking’, waarin hij de nazistische theorie uiteenzet als zou ‘de multiculturele elite en de pro-immigratielobby’ een bewuste strategie hanteren om de Europese bevolking te vervangen door een andere bevolking. In 2019 nodigden ze ook al Jef Hoeyberghs uit, die toen de ene na de andere seksistische en racistische uitspraak deed, die door het KVHV-publiek ook nog eens met luid applaus werd ontvangen.

“De vrijheid van meningsuiting is niet absoluut”, zegt Emilie. “Die eindigt waar racisme en haatprediken beginnen. Dat is net waar Hoeyberghs en Dewinter zich aan bezondigen. Ook nu weer in dit boek, waarin De Winter een complottheorie (een doorslagje van ‘Le Grand Remplacement’ van de Fransman Renaud Camus uit 2011 trouwens) gebruikt om moedwillig bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten.”

Non-disciminatieregels overtreden?

In alle stedelijke reglementen en bestekken voor overheidsopdrachten zit een anti-discriminatieclausule waar verenigingen en bedrijven waar mee samengewerkt wordt zich moeten aan houden. Ook het KVHV dus, zij krijgen immers als erkende studentenvereniging een aantal voordelen van de Stad, zoals het voordelig ontlenen van materiaal bij de Uitleendienst en het gebruik van heel wat zalen aan een voordelig tarief, zoals bij hun jaarlijkse cantus in het Gravensteen.

“De erkenning van het KVHV moet aan die non-discriminatieclausule getoetst worden. Door de juridische dienst van de Stad Gent, maar ook door externe instellingen zoals Unia en het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Ik ben dus blij dat de schepen antwoordde dat ze dit zal laten onderzoeken.”

Geen oproep tot haat in stadsgebouwen

De Stad Gent maakt al jaren een vuist tegen discriminatie en racisme, met een krachtig actieplan. Zo zijn er de campagnes tegen haatspraak, de samenwerking met Unia om slachtoffers van haatspraak beter te ondersteunen, het afsprakenkader met de horeca, de praktijktesten op de huisvestings- en arbeidsmarkt en de succesvolle gratis omstaandertrainingen waarbij mensen letterlijk leren hoe ze meteen kunnen reageren tegen ongepast gedrag.

“Met deze duidelijke visie en aanpak lijkt het onbegrijpelijk dat we organisaties die (laten) oproepen tot haat in onze stadsgebouwen dan wel zouden toelaten. Een organisatie zoals het KVHV, dat de haatspraak van Filip Dewinter (die het kopstuk was van het Vlaams Blok toen het in 2004 werd veroordeeld voor racisme) of de seksistische speeches van Jef Hoeyberghs (waarvoor hij begin dit jaar werd veroordeeld voor seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie) agendeert, hoort er simpelweg niet thuis.”

“Indien zou blijken dat de non-discriminatieclausule hier niet van toepassing is (en in dat geval dus duidelijk niet veel meer is dan dode letter) moeten we ons toch afvragen waarom we er zo blij mee zijn. Het reglement zegt immer letterlijk dat het konvent, de studentenvereniging of -raad zich ertoe verbindt geen enkele vorm van discriminatie te dulden’. Dat lijkt mij in elk geval duidelijk. Ik ben benieuwd en blijf het uiteraard van kortbij volgen.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant