Nieuws

LOKAAL: Emilie Peeters: ‘Gent mag trots zijn op werk van Beat Streuli in openbare ruimte!’

Vooruit Lokaal

Wednesday 20

December 2023 09:43

Wie vaak het openbaar vervoer neemt in Gent, kent ongetwijfeld het monumentale kunstwerk van de Zwitserse kunstenaar Beat Streuli in de tramtunnel aan het Sint-Pietersstation. De meer dan honderd meter lange fotocollage van mensen die in het straatbeeld bewegen is echter sinds enige tijd niet meer verlicht.

Zeer jammer, vindt ons gemeenteraadslid Emilie Peeters. Ze vroeg daarom tijdens het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 18 december 2023 aan de bevoegde schepen om daar iets aan te doen. “Zonder verlichting is dat prachtige werk nog nauwelijks zichtbaar. Het verliest gans zijn kracht en schoonheid. Erger nog: het werk verloedert en wordt het slachtoffer van vandalisme en graffiti. In een cultuurstad zoals Gent kunnen we dat niet zomaar laten gebeuren!”

De schepen antwoordde dat lichten van het kunstwerk na renovatie terug aan gaan. De foto-installatie is er sinds 2010, de verlichting was dringend aan vervanging toe. In de plaats komen nu duurzame LED-lichten.

Sydney, Tokio, Athene, New York … en Gent

“De ‘anonieme, stedelijke burger’ staat centraal in het oeuvre van Beat Streuli”, weet Emilie. “Zij zijn volgens hem ‘de helden van het moderne leven’. In heel wat steden, zoals Sydney, Tokio, Athene en New York kan men het werk van Streuli bewonderen in de publieke ruimte. Dat dat ook in Gent kan, daar mogen we trots op zijn. Bovendien: er is weinig mooier en meer inspirerend dan kwaliteitsvolle kunst in de openbare ruimte.”

Het werk van Streuli werd in 2010 aangekocht voor 155.000 euro. De Stad Gent en De Lijn betaalden elk de helft.

 

Meer info op www.projectgentsintpieters.be en op www.beatstreuli.com


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant