Nieuws

LOKAAL: Emilie Peeters bezorgd over duurdere schoolmaaltijden

Vooruit Lokaal

Monday 17

October 2022 11:51

Op vraag van de leverancier van de schoolmaaltijden in het basisonderwijs, secundair onderwijs, volwassenonderwijs en de hotelschool in Gent is de prijs (omwille van de stijgende grondstof-, energie- en transportkosten) verhoogd. Soep in het kleuteronderwijs kort nu 0,50 euro (+42%), een dieetmaaltijd 8,20 euro (+17%). Ons gemeenteraadslid Emilie Peeters is terecht bezorgd over de impact van die prijsstijgingen.

“Voor vele ouders is dit een extra kost bovenop het reeds duurder wordend leven. Ik vroeg daarom aan de schepen van Onderwijs, tijdens de gemeenteraadscommissie van 11 oktober 2022, of ze reeds signalen kreeg van de scholen dat deze stijgende prijzen voor sommige gezinnen voor problemen kan zorgen. Er zijn kortingen voor mensen met een klein budget, ik vroeg me ook af of nu méér mensen daarvoor in aanmerking komen.”

De schepen antwoordde dat het aanbod betaalbaar blijft. Er is een korting van 25%, die later werd uitgebreid met een korting van 80% voor die gezinnen die het het moeilijkst hebben. De inkomensschalen op basis waarvan ouders kortingen kunnen krijgen zijn in juni opgetrokken omwille van de indexeringen van onder andere het leefloon. Ook een kwijtschelding van facturen is mogelijk. En als scholen weten dat gezinnen in zware financiële problemen zitten, kunnen ze een (tijdelijke) vrijstelling vragen.

Nog geen negatieve impact?

Of er meer betalingsproblemen zijn door de prijsstijgingen, is nog niet duidelijk. Er zijn immers nog geen facturen verstuurd voor dit schooljaar. Uit een vergelijking tussen september 2021 en september 2022 blijkt dat er meer maaltijden besteld zijn. De prijsstijging lijkt dus nog geen negatief effect te hebben. “Maar ik blijf dat uiteraard opvolgen”, zegt Emilie. “Ik zal daar zeker nog een vervolgvraag over stellen.”

Uit een (weliswaar beperkte) steekproef blijkt dat de prijzen van schoolmaaltijden in het kleuter- en lager onderwijs van de Stad Gent niet veel verschillen van die in scholen van de andere netten.

‘Lekker(s) op school

En dan is er nog het probleem van de – letterlijk – lege brooddozen. “Daarvoor kunnen we gelukkig rekenen op het OCMW van onze voorzitter Rudy Coddens, in samenwerking met het Onderwijscentrum Gent. In het pilootproject ‘Lekker(s) op school’ eten alle kleuters van enkele scholen een schooljaar lang elke middag een gratis gezonde, warme maaltijd. Die wordt klaargemaakt door vzw Ateljee (sociale economie) met lokale ingrediënten en betaald door de Stad Gent. Er wordt onderzocht hoe scholen gezonde, betaalbare en duurzame maaltijden kunnen aanbieden, en vooral welke positieve effecten die hebben op de ontwikkelingskansen en het welbevinden van kleuters.”

‘Vlaanderen moet meer investeren in zijn kinderen!’

Er zou natuurlijk méér kunnen gedaan worden mocht de Vlaamse regering meer investeren. Scholen krijgen amper 4 euro per leerling per jaar voor de middagopvang; voor de maaltijden is er geen steun. “Er komt een ‘inspiratiegids’ voor lokale besturen, met onder andere de goede voorbeelden uit Gent. Maar dat lost het probleem niet op. Er is gewoon meer budget nodig. Het is onbegrijpelijk dat Vlaanderen niet meer investeert in zijn kinderen, en dus in zijn toekomst… Gelukkig blijft onze fractie in het Vlaams parlement op die nagel slaan.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant