Nieuws

LOKAAL: Elk jaar minstens vijf nieuwe speelterreinen in Gent

Vooruit Lokaal

Friday 28

October 2022 09:32

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, is diep in zijn hart nog altijd een vrolijke jongen van 12 die graag ravot. Hij vroeg zich daarom af hoe het nog zit met de speelterreinen in Gent voor de jonge kinderen van vandaag.

“Het belang van recreatie-en speelzones in ons openbaar groen voor de stedelijke jeugd kan niet overschat worden. In de beleidsnota Openbaar Groen staat de ambitie om jaarlijks flink wat speelterreinen te vernieuwen, en er zelfs elk jaar vijf nieuwe aan te leggen. Da’s een mooi streven. Ik vroeg daarom aan Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar Groen, hoe het daar mee zit. Ze had gelukkig goed nieuws!”

“Inderdaad”, lacht Astrid. “In 2019 kwamen we aan negen nieuwe speelterreinen, het jaar daarna aan vijf. Vorig jaar waren het er zes, en dit jaar zitten we al aan zeven nieuwe terreinen. Dat gaat goed vooruit. En dan spreken we nog niet over de talrijke speelterreinen die we in de loop van die jaren hebben vernieuwd.”

Voor elk kind een speelterrein op maximum 400 meter

De beslissing waar nieuwe speelterreinen worden voorzien wordt genomen op basis van het driemaandelijks overleg tussen de Jeugddienst en de Groendienst. “Noden voor nieuwe speelterreinen bereiken ons via verschillende kanalen: door vragen van kinderen of ouders (via onze diensten, maar bijvoorbeeld ook via het initiatief ‘Thuis in het stadhuis’), via onze wijkregisseurs, via de gesprekken in het kader van het Wijkbudget, enzovoort.”

Ook de speelterreinenkaart van Gent is een belangrijk hulpmiddel. “Ons doel is: dat elk kind een speelterrein heeft op maximum 400 meter van zijn deur. Buurten waar dat te weinig zo is, die krijgen eerst een nieuw speelterrein. Zeker in onze zeer drukke en dichtbebouwde 19de-eeuwse gordel rond het centrum (waar er weinig publieke ruimte) moet er een voldoende groot aanbod aan speelterreinen zijn.”

Voor 2023 staan op de voorlopige lijst nieuwe speelterreinen in Oostakkerdorp en in de Vorkstraat/Port Arthurlaan, naast vernieuwingen van de terreinen Eindeke (Hundelgemsesteenweg), Koningin Astridpark, Banierpark, Emiel van Swedenlaan, Kortedreef/lijnmolenstraat, Domein de campagne, Vijfweegsepark en Appelbrugparkje.

“Dit is écht de stad leefbaar en ‘vree geestig’ maken voor (gezinnen met) kinderen. Zo leer je hen van hun woonplek en hun stad houden. De schepen legt hier een straf rapport voor!” besluit Sven.

 

Het overzicht van de parken, sport- en speelterreinen in Gent vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant