Nieuws

LOKAAL: Eindelijk vrijwilligersfeest: ‘Blij met zo veel solidariteit!’

Vooruit Lokaal

Tuesday 13

September 2022 20:40

Op zaterdag 10 september 2022 vond eindelijk het langverwachte bedankingsfeest voor de Gentse vrijwilligers plaats, aangeboden door de Stad Gent. Plaats van afspraak: de Arsenaalsite in Gentbrugge, waar de dag nadien de tijdelijke (culturele) invulling zou starten. Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, mocht er de massa mensen – met zo’n 1.500 waren ze – toespreken.

“Eindelijk dat langverwachte feest dat jullie zó hard verdienen! Na meerdere keren uitstellen, schuiven met de datum en zelfs een paar branden op de site… Heel veel mensen hebben in die lastige coronatijden niet één maar twéé ‘tanden bij gestoken’ - om zoveel en zo goed mogelijk mensen te helpen, die door de coronamaatregelen in de miserie zaten. Door van alles te doen: helpen in ’t vaccinatiecentrum en in woonzorgcentra, voedselpakketten verdelen, onthaal in musea, enzovoort. Zónder daar iets voor terug te verwachten. Da’s formidabel.”

Andere vrijwilligers moesten net omwille van corona stoppen met wat ze zo graag doen, of ze konden veel minder doen dan ze eigenlijk hadden wíllen doen. Ook voor die mensen waren het lastige tijden. Het feest was er óók voor hen.

“Beste mensen, kijk allemaal eens goed rond. Wat valt er dan op? Ten eerste: jullie zijn met heel veel! Dat is géén toeval: uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 Gentenaars vrijwilligerswerk doet. Daar zijn wij, als bestuurders van de Stad Gent, héél blij om. Want wij werken graag en veel samen met sociale middenveld organisaties en vrijwilligers. Maar daar mogen, bij uitbreiding, álle Gentenaars blij om zijn. We mogen echt onze beide handjes kussen, voor zoveel solidariteit in onze stad!”

‘De meeste mensen deugen!’

Verder viel op dat vrijwilligerswerk ‘van alles en iedereen is’ - van m, v en x; van alle kleuren; van jong en oud. “Dat is schoon, zeker in tijden waarin het lijkt alsof niemand nog iets van een ander kan verdragen, zonder te roepen of te schelden. Dat lijkt alleen maar zo, op sociale media vooral. Wel: de realiteit is ánders. De meeste mensen déugen. Dat wordt hier, vanavond, nog maar eens bewezen. Wij allemaal samen - maar voorál jullie, in de eerste plaats - maken van Gent die fantastische stad, die al eens neut maar nooit pleujt. Daarom dit feest. Daarom: dikke merci!”

Tijdens het optreden van de Missy Sippy All Stars staken verschillende leden van het college van burgemeester en schepenen de handen uit de mouwen. Ze tapten pinten of ruimden tafels af om de vrijwilligers nog eens extra te bedanken. Astrid én collega Rudy Coddens gaven alvast het beste van zichzelf.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant