LOKAAL: Stad en UAntwerpen meten effecten van gezonde maaltijden op school
Friday 08
December 2023 18:00
Op initiatief van onze onderwijsschepen Jinnih Beels, gaat de stad samenwerken met de Universiteit Antwerpen om de effecten te onderzoeken van het project 'Smakelijke School'. Concreet zal de universiteit onderzoeken wat de invloed is van de schoolmaaltijden op de schoolprestaties en de concentratie van de leerlingen. De positieve effecten van voedzaam eten op de gezondheid van kinderen, zoals bijvoorbeeld op hun gewicht of hun gebit, kennen we al. Jinnih hoopt met het onderzoek ook op positieve resultaten op het vlak van onderwijskwaliteit op school.
Smakelijke School
Aan het begin van de legislatuur maakte schepen Jinnih Beels 40 miljoen euro vrij vanuit de stad om in te zetten op gezonde voeding op school. In februari 2022 startte de brede uitrol van ‘Smakelijke Scholen’, een project om gezonde schoolmaaltijden aan te bieden aan alle kinderen in het Antwerpse basisonderwijs. 95 scholen tekenden al in op het aanbod en dat aantal breidt in januari met 21 scholen uit, naar 116.
“Intussen nemen meer dan 25.000 kinderen deel aan ons project Smakelijke School”, zegt Jinnih. “Een aantal dat blijft stijgen. Door onze samenwerking met de UAntwerpen willen we nu ook bepaalde effecten meten van ons beleid. Meten is immers weten. Dat voedzame en gezonde maaltijden goed zijn voor de gezondheid, dat weten we wel, maar helpt het leerlingen ook bij het leren? En verandert het ook iets aan de eetgewoontes thuis? Allemaal zaken die finaal de leerprestaties ten goede komen en we met hulp van de onderzoekers, de deelnemende scholen en leerlingen in kaart willen brengen.”
De Universiteit Antwerpen zal daarvoor de komende twee jaar een veertigtal leerlingen van dichtbij opvolgen. Epidemioloog Hayat Bentouhami van de UAntwerpen: “We gaan na wat hun eetgewoontes zijn: eten ze veel en graag fruit, ontbijten ze voor ze naar school komen... We zoeken uit wat ze weten over gezonde voeding. We meten hun lengte, gewicht en bloeddruk. En dat herhalen we een aantal keer dit en volgend schooljaar.”
Jong geleerd is oud gedaan
Sven Hapers, directeur van basisschool Omnimundo die ook deelneemt aan het onderzoek, en juf Emma van het vierde leerjaar zijn alvast erg enthousiast over het project Smakelijke Scholen. “Eén keer per week geven we onze leerlingen soep”, zegt Hapers. “We willen rustig opbouwen, dus sluiten zeker niet uit dat we het aanbod nog gaan uitbreiden. Ik had in het begin mijn twijfels over het organisatorisch aspect, maar dat valt enorm goed mee. Het is ook meer dan enkel dat kommetje soep. Jong geleerd is oud gedaan. Ze worden zich bewust van wat gezonde voeding is en die kennis nemen ze mee naar huis en in hun latere leven.”
Jinnih hoopt dat ook Vlaanderen de meerwaarde van gezonde maaltijden op school eindelijk ziet. “Het probleem van ongezond eten of lege brooddozen stopt niet aan de stadsgrenzen”, zegt ze. “Ik roep Vlaanderen dus op om hiermee aan de slag te gaan. Niet om scholen te verplichten, dat is niet de bedoeling, maar wel om hen een aanbod te geven waar ze zelf de keuze kunnen maken.”
Ga naar
Over de Auteur
Deel dit artikel met je vrienden.