Nieuws

LOKAAL: Eerstesteenlegging jeugdsite Runkst

Team Vooruit

Tuesday 26

October 2021 14:33

Vanmorgen legde Habib El Ouakili (schepen voor Jeugd) en Laurence Libert (schepen van Gebouwen) de eerste steen van de nieuwe jeugdlokalen in Runkst. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Runksterse jeugdverenigingen. In de Bakkerslaan ontstaat binnenkort één grote jeugdsite, waar alle jeugdverenigingen een aantrekkelijk onderkomen vinden: zij kunnen er vanaf volgende zomer terecht in een energiezuinige nieuwbouw met aansluitend een grote groene speelzone. Bovendien zal Autisme Leeft vzw hier naschools een warme thuis bieden aan kinderen met een zware vorm van ASS.

 

Schepen El Ouakili is alvast enthousiast: “We hebben in Runkst enkele sterke jeugdverenigingen. Denk maar aan KSA, Ichtus, Arktos en de pas opgerichte scoutsgroep. Helaas is hun werking nu versnipperd en zijn ze actief in verouderde accommodaties, wat nefast is voor hun werking. Door deze verenigingen samen te brengen in een nieuwe, mooie en vlot bereikbare locatie krijgen ze alle kansen zich verder te ontwikkelen.” Groeikansen zijn er in een jonge wijk als Runkst, het maar liefst 2000 -24 jarige, genoeg. ”Runkst is naast een jonge wijk ook een heel diverse wijk. Ongeveer 36% van de jongeren heeft een andere afkomst. We hopen dat we met deze nieuwe en moderne jeugdsite ook deze jongeren kunnen betrekken bij onze jeugdwerking.”

 

Eva Bemelmans van KSA Runkst deelt alvast het enthousiasme van de schepen: “We kijken er enorm naar uit om met al onze leden te kunnen ravotten in onze nieuwe lokalen.” Stef Vanderspikken - van het pas opgerichte Scouts Runkst - sluit zich hierbij aan: “Er was in Runkst nood aan een eigen scoutsgroep. We zijn dan natuurlijk opgetogen dat we onze werking meteen kunnen opstarten op een nieuwe jeugdsite met nieuwe en moderne lokalen.” “Dit is een belangrijk moment voor de kinderen en jongeren uit Runkst. Want wat Stad Hasselt hier en nu aan het doen is, is een huis bouwen; een huis dat een thuis wordt, voor en door jongeren” weet Youssed Hajo, Arktos-jongerenwerker. “Door dit nu te doen geeft de stad niet alleen een plaats aan deze jongeren, maar ondersteunt ze hen ook in de uitbouw van hun leven. Door dit nu te doen bouwt de Stad dus mee aan het actieve burgerschap van al haar inwoners, ook van die die nu nog jong zijn.”

 

Naschoolse opvang voor kinderen met ASS

Naast de huidige jeugdverenigingen zal ook Autisme Leeft vzw zijn intrek nemen in de nieuwe jeugdlokalen. Zij starten er met een naschoolse opvang voor kinderen met een zware vorm van ASS. El Ouakili: “Momenteel is er in Hasselt maar een beperkte opvangcapaciteit voor deze jongeren. We zijn blij dat er nu in de Bakkerslaan een bijkomende oplossing komt.” Marleen Bloemen van Autisme Leeft vzw is de stad Hasselt alvast dankbaar: “De afgelopen jaren werd er vanuit de stad veel aandacht besteed aan deze kinderen. De opvang in deze nieuwbouw biedt een grote groep ouders alvast nieuwe mogelijkheden.”

 

Flexibele indeling

“Het ontwerp voor het nieuwe jeugdlokaal is vooral functioneel opgevat”, aldus Laurence Libert, bevoegd voor Gebouwen. “Het bestaat uit één bouwlaag van 17 meter breed en 47 meter lang, een totale oppervlakte van 784m². We kozen bewust voor zeer praktische en eenvoudige materialen, die vooral uitblinken omwille van hun robuustheid en lange levensduur. Jeugdlokalen moeten nu eenmaal tegen ’n stootje kunnen. Daarnaast is het ook ’n flexibel ontwerp. Met uitzondering van de muren van de centrale gang en het sanitair werken we voor de indeling van de lokalen met gipskartonnen wanden. Hierdoor kan de indeling van het gebouw zonder veel ingrijpende werken steeds worden aangepast aan nieuwe noden of functies.”

 

Duurzame technieken

De keuze voor eenvoudige materialen betekent echter niet dat er geen moderne technieken geïntegreerd worden.

“Integendeel”, gaat schepen Libert verder. “We besteden bij al onze nieuwbouwprojecten de nodige aandacht aan ’t aspect duurzaamheid. We plaatsen onder andere een grondwater-warmtepomp, waarbij we de warmte die in de ondergrond aanwezig is benutten om het gebouw te verwarmen. Verder zullen er zonnepanelen geplaatst worden op het dak, waardoor de elektriciteitsfactuur tot een minimum zal dalen. Hierdoor zal het gebouw nagenoeg energieneutraal zijn. We maken ook geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. Door de aanleg van een groendak wordt regenwater maximaal gebufferd op ’t dak. Overtollig water zal de regenwaterput in stromen waarmee we de toiletten spoelen.”

 

 

Bedenk jij de nieuwe naam?

Een uniek project verdient een eigen naam. Schepen El Ouakili doet daarom alvast een oproep naar de jeugd van Runkst om een leuke naam te bedenken voor deze unieke site. Suggesties kunnen verzonden worden naar [email protected]

 

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant