Nieuws

Eerste voorzitter van de Europese socialistische partij

Vooruit Hasselt

Tuesday 31

October 2023 16:56

Dit is een foto die mij bijzonder ontroert, want ik sta daar als stichtend voorzitter van de Europese socialistische partij. Het stimuleren van die Europese socialistische partij is een belangrijke stap die ik in mijn carrière gezet heb.

Bij de vorming van Europa - en zeker bij de ontwikkeling van het parlement - liepen de socialisten achterstand op. De liberalen hadden al geruime tijd hun partij Europees verenigd, de christen democraten ook. Bij ons waren er teveel tegenstellingen. Wij hadden wel een confederatie - waar voornamelijk de Nederlander Joop Den Uyl de leiding had - en ik hielp hem daarbij, maar het ging niet vooruit.

Tot op het moment dat er ook gesproken werd over de financiering van de Europese partijen. Het was toen echt wel de hoogste tijd om vaart maken. Ik had het voordeel dat ik als minister van Buitenlandse zaken veel reisde, ik ben dan ook overal gaan oproepen dat het voor ons als socialisten niet vijf, maar twee voor 12 was. Uiteindelijk hebben we de partij gesticht en ik werd de allereerste voorzitter.

U ziet mij hier met Felipé González, de zeer succesrijke Spaanse eerste minister. Achter mij een jonge Frank Vandenbroucke - een man die vandaag nog steeds hoge ogen gooit in onze Belgische regering -en de Nederlander Wim Kok.

 

-> Hoor het Willy zelf vertellen

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant