Nieuws

LOKAAL: Eerste drie buurtspeelpleintjes heringericht!

Team Vooruit

Sunday 24

October 2021 20:01

Essen telt een kleine 30 buurtspeelpleintjes. Vele daarvan zijn aan een grondige heropfrissing en herinrichting toe. Op 27 oktober werden de eerste heringerichte buurtspeelpleintjes feestelijk geopend. Jeugdschepen Arno Aerden wil de komende jaren nog een heel aantal buurtspeelpleintjes aanpakken. Mét inspraak van de omwonenden.

De eerste buurtspeelpleintjes die werden aangepakt, waren die langs het Smeyerspad, de Voorspoedstraat en Hondsberg. De omwonenden konden via een enquête mee beslissen welke toestellen of welke combinatie van toestellen hun voorkeur wegdroeg. De toestellen waarvoor het meest werd gekozen werden vervolgens begin oktober geplaatst. Zo kozen de buurtbewoners van Hondsberg voor een picknicktafel, een zitbank, een veertoestel en een glijbaan. De bewoners van het Smeyerspad gaven de voorkeur aan een petanquebaan, een balanceerparcours, een veertoestel voor meerdere personen en een duikelrek. Het pleintje De Voorspoed kreeg intussen een duikelrek, een combinatieschommel, een wiebelbrug en een wip.  

De jeugddienst werkte een plan uit om de komende jaren verschillende buurtspeelpleintjes stelselmatig aan te pakken. Jeugdschepen Arno Aerden: “Er ligt heel wat werk op de plank, want de inrichting van veel buurtspeelpleintjes kan een stuk beter. Daarom maakten we een stappenplan om een heel aantal buurtspeelpleintjes stelselmatig te verbeteren.”

Naast het opwaarderen van bestaande buurtspeelpleintjes zal er ook worden nagegaan waar er nieuwe moeten worden ingericht. Één van de gekende lacunes is bijvoorbeeld de schilderswijk. “In die omgeving zijn we alvast op zoek naar een plaats waar er hopelijk in 2022 een speelpleintje kan worden geïnstalleerd,” zegt schepen Aerden.

Op basis van dit ‘masterplan’ voor de buurtspeelpleintjes zullen keuzes gemaakt worden. Welke buurtspeelpleintjes pakken we eerst aan? Welke zijn nog ok? Welke kunnen beter verdwijnen (bv. omdat ze te klein zijn of omdat er weinig kinderen in de buurt wonen)? Waar ontbreekt er een buurtspeelpleintje? Tijdens de gemeenteraadscommissie van mei werd het plan een eerste keer toegelicht en bediscussieerd. “We blijven werken aan het masterplan en gaan binnenkort terug naar de gemeenteraadscommissie om een stand van zaken te geven. Zo proberen we op een positieve manier zaken te realiseren met een zo groot mogelijk draagvlak!” besluit schepen Aerden.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant