Nieuws

LOKAAL: Eerste ‘Bib op school’ -proeftuinen zijn een succes

Vooruit Hasselt

Wednesday 02

March 2022 14:59

Taal is bijzonder belangrijk in onze samenleving, je hebt het niet enkel dagdagelijks nodig, het is eveneens cruciaal om je dromen te realiseren. Aanzetten tot lezen en het stimuleren van taalbegrip op jonge leeftijd is dan ook noodzakelijk in de ontwikkeling van kinderen. Dat is precies wat Bibliotheek Hasselt Limburg doet met haar project ‘Bib in school’, de opvolger van de ‘Bib Truck’. Schepen bevoegd voor jeugd en bibliotheken Habib El Oaukili: “De truck was een goed initiatief, maar we bereikten er te weinig leerlingen mee. Met het project ‘Bib op school’ worden in de verschillende scholen gangen, klaslokalen of andere vrije ruimtes ingericht tot volwaarde bibliotheken, op die manier brengen we wel alle Hasseltse kinderen in contact met onze collectie.”

Proeftuinen

Tijdens het schooljaar 2020-2021 kregen alle basisscholen alvast een eigen startcollectie. Zo’n 45.000 inspirerende en eigentijdse titels werden verdeeld over 28 scholen. In 6 scholen werd gestart met de zogenaamde ‘proeftuin’: ruimtes die ingericht werden met tijdelijk meubilair en waar geëxperimenteerd werd met onder meer de plaatsing van de collecties, met de tussentijdse uitleenmogelijkheden en met extra activiteiten zoals voorlezen. El Ouakili: “De proeftuinen zijn nu bijna een jaar in gebruik en worden heel positief geëvalueerd. Tegen het einde van deze bestuursperiode willen we in elke Hasseltse basisschool een volwaardige schoolbib waarmee we het leesplezier en de leesbevordering van onze kinderen kunnen stimuleren.”

Zorgcoördinator Daniëlle Troosters van proeftuinschool SBS Tuilt is enthousiast: “De Bib op School is een geweldig initiatief! Het zorgt ervoor dat boeken binnen handbereik zijn. Op deze manier kunnen we frequenter boeken uitlenen en blijven de kinderen geboeid.” Ook in proeftuin Freinetschool De Toverfluit “past Bib op School volledig in het leesbeleid”, legt zorgcoördinator Inge Maesen uit. “Met als hoofddoel leesplezier vergroten is de aanrijking van extra boekenaanbod vanuit de bib uiteraard een grote meerwaarde. Er is een fijne samenwerking en onze input wordt steeds meegenomen.” In een aantal proeftuinen wordt gewerkt met vrijwilligers om de leerlingen te begeleiden bij hun bezoek aan de Bib op School. Zo ook in SBS Kermt, vertelt directeur Hans Stevens: “We zijn heel blij met de enthousiaste vrijwilligers die we hebben! Met hun hulp krijgen we alles gebolwerkt en verlopen de uitleenmomenten heel vlot.”

Juf Natalie van proeftuinschool Kindercampus Tuinwijk richt graag de ogen op de toekomst en droomt alvast van de verder afgewerkte Bib op School met aangepast meubilair en een uitleensysteem. “We willen de kwaliteit van de boeken die we aanbieden blijven bewaken, de leesfrequentie hoog houden en doelgericht met de boeken aan de slag gaan. We denken dan aan allerlei verdiepings- en verwerkingsopdrachten die aangeboden kunnen worden na het lezen. Want ons doel blijft een ijzersterk taalbeleid uitzetten en dat begint met leesplezier en een school die lezen ademt.”

In scholen waar geen proeftuin werd opgezet, werden vaak zelf al initiatieven uitgewerkt rond het project. “In Basisschool De Kameleon werd de Bib op school ingericht in twee mooie lokalen in het oude pastorijgebouw boven het secretariaat van de school”, vertelt Hannelore Binon, zorgcoördinator van de school. “De kleurrijke boekenrekken, kleuterbakken op wieltjes, zitkussens, zeteltjes en boekenposters maken het geheel tot een gezellige bib, waar ook ruimte is om voor te lezen.”

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant