Nieuws

LOKAAL: Een zorgzame duw in de rug voor Turnhout-Oost

Vooruit Turnhout

Thursday 10

February 2022 11:06

Turnhout zet in op zorgzame buurten. Met de 82.000€ die we ontvangen van de Vlaamse overheid, kunnen we daar nog een stapje verder in gaan. Met het budget werft Zorgroep Orion een buurtcoach aan die samen met buurtbewoners en welzijnspartners kleine ontmoetingen tussen buurtbewoners gaat stimuleren. 

Turnhout-Oost is een van de buurten die we selecteerden in het buurtonderzoek ‘Kijk in de wijk’. Dat onderzoek lieten we in 2020 uitvoeren door Samenlevingsopbouw met als doel meer verbinding te creëren in buurten. In de omgeving van de Steenweg op Oosthoven (Turnhout-Oost) werd er hierbij een laag buurtgevoel vastgesteld. Maar, zo gaven de onderzoekers aan, dat betekent geenszins dat buurtbewoners elkaar niet willen leren kennen! Tijdens dit onderzoek werden ook krachten opgemerkt. Zo stelde men er bijvoorbeeld een groot engagement en veel vrijwilligersbloed vast. Ook een paar organisaties, zoals een lokale school, Mekanders en De Ark, willen samenwerken om het samenleven in de buurt fijner de maken.

Belangrijke signalen die we, in samenwerking met Zorggroep Orion, verder verkenden. Tijdens enkele buurtmomenten en gesprekstafels kwamen bewoners, verenigingen, organisaties en een lokale school aan het woord. Hier kwamen mooie ideeën uit, die we onder de noemer 'zorgzame buurt' verder wensen te realiseren.

Een mooi voorbeeld van hoe 'Kijk in de wijk' impulsen geeft om sociale verbondenheid in buurten te versterken. Een speerpunt van Vooruit Turnhout!


Ga naar Vooruit Turnhout
Over de Auteur

Vooruit Turnhout

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant