Nieuws

Een hoger pensioen voor werknemers én zelfstandigen? Ja, wij doen dat gewoon

Team Vooruit

Wednesday 19

May 2021 15:57

Betere pensioenen voor werknemers én zelfstandigen. Dat was de uitkomst van de stemming vandaag in de Commissie Sociale Zaken. Anja Vanrobaeys is tevreden met dit resultaat: “Met deze verhoging zorgen we ervoor dat iedereen een betere basis heeft waarop zijn of haar pensioen wordt berekend. Dat betekent een hoger pensioen voor zowel werknemers als zelfstandigen.”

De Commissie Sociale Zaken, Werk en Pensioenen sprak zich vandaag unaniem uit voor betere pensioenen voor werknemers én zelfstandigen. De Commissie stemde over de verhoging van het loonplafond voor de pensioenberekening bij werknemers én zelfstandigen. Dit loonplafond is het bedrag op basis waarvan je pensioen wordt berekend. 

Met deze verhoging zorgen we ervoor dat iedereen een betere basis heeft waarop zijn of haar pensioen wordt berekend. Dat betekent een hoger pensioen voor zowel werknemers als zelfstandigen

Wie heel zijn leven werkt, moet daar iets voor terugkrijgen

Voor werknemers en zelfstandigen zijn er vanaf 2021 vier opeenvolgende verhogingen van het loonplafond voorzien. Tegen 2024 zal het loonplafond met 9,86% gestegen zijn ten opzichte van het bedrag inzake het loonplafond voor het jaar 2020. Samen met de indexeringen en welvaartsaanpassingen zorgt dat voor een stijging van de pensioenen met meer dan 20%. 

Wie heel zijn leven lang werkt, moet daar iets voor terugkrijgen en dat is voor ons een goed en zorgeloos pensioen

“Met deze verhoging zorgen we ervoor dat iedereen een betere basis heeft waarop zijn of haar pensioen wordt berekend. Dat betekent een hoger pensioen voor zowel werknemers als zelfstandigen. Want dat is wat we met deze regering willen doen”, zegt Federaal Parlementslid Anja Vanrobaeys

Het zelfstandigenpensioen wordt daarnaast meer geharmoniseerd met het pensioen van de werknemers. Dat sluit aan bij nieuwe maatschappelijke evoluties. Vandaag zijn er meer zelfstandigen, gemengde loopbanen en mensen die bepaalde statuten al dan niet tijdelijk uitproberen. Denk maar aan mensen die een webshop willen uitbaten of freelancers die werken als boekhouder of vertaler.

Het is dan ook logisch dat elke vorm van werken meetelt voor het pensioen. Wel vroeg Vooruit naar een versterking van de solidariteit in het zelfstandigenstelsel, want een sterke sociale bescherming bouw je op door correct bij te dragen. 

“Wie heel zijn leven lang werkt, moet daar iets voor terugkrijgen en dat is voor ons een goed en zorgeloos pensioen”, besluit Anja. 




 

 

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant