Nieuws

LOKAAL: EDITO: Vooruit zet de toon

Vooruit Antwerpen

Monday 07

March 2022 10:13

We doen het nu al een tijdje, en we zullen het blijven doen: met ons verbindend, positief project maken we van de stad een betere plek om te leven, werken we enthousiast en gedreven aan een samenleving waarin we niemand achterlaten, meer nog, waar iedereen vooruit raakt. Ons maaltijdenplan voor kinderen…maakt school, net als onze praktijktesten voor de arbeids- en huurmarkt. We herwaarderen het middenveld. We zetten de toon.

Dat is ook zo met ons klimaatplan. Van zonnedorpen tot stadswaterleidingen en een halvering van onze uitstoot tegen 2030: niemand doet beter. We zetten de toon.

Natuurlijk vinden wij druggebruik problematisch. Dramatisch, verwoestend vaak. Maar wij voeren het debat over de juiste aanpak met open vizier en zonder taboes, anders dan anderen, voor wie repressie jegens dealers en gebruikers zowat het enige heilzame pad is. We zetten de toon.

Nog een kleine, sprekende illustratie. In het post-corona-tijdperk zijn veel mensen die voorheen in de horeca werkten elders aan de slag. Er zijn dus honderden vacatures in de sector, en tegelijk zijn ook heel veel mensen werkzoekend. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, nieuwkomers die het Nederlands (nog) niet machtig zijn, laaggeschoolden ook. Wel, op maandag 21 februari gebeurde in dat verband iets moois. Meer dan honderd geïnteresseerden meldden zich in een Antwerps hotel aan voor het project ‘Hospitality Heroes’. De werkvloer wordt hun opleidingsvloer. Ze krijgen een praktijkgerichte bypass naar werk in de horeca.  Negativiteit en streng gecontroleer maken hier plaats voor enthousiasme en contact, en taalbarrières zijn er om gesloopt te worden. In het Nederlands, of in een andere taal. En, niet onbelangrijk: wij sloegen voor de organisatie van dit mooie initiatief in onze stad bruggen: met de VDAB, met werkgevers- en werknemersorganisaties. Het enthousiasme bij de ‘cursisten’ en de organisatoren was ongezien. We zetten de toon.

Nu corona echt de aftocht lijkt te blazen, en de februaristormen uitgewoed zij, wenkt de lente. En straks is daar weer een échte 1 mei, iets waar we zo naar snakken. We kijken volop vooruit, we werken aan de toekomst. Met vertrouwen in onszelf en in elkaar.

Ook daarmee zetten we de toon.

Prettige lectuur en tot gauw, in het echt!

- Tatjana Scheck


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant