Nieuws

LOKAAL: EDITO: Momentum

Team Vooruit

Monday 25

October 2021 14:18

Onze beweging, Vooruit, heeft de wind in de zeilen. Dat blijkt uit de recente internetpeiling van GVA, maar die hadden we niet eens nodig om dat te vermoeden. Je hoort het, je ziet het, je voelt het.  Er heerst een positieve sfeer, een goeie ‘vibe’ rond ons project. Nu is het zaak om alle zeilen bij te zetten. Om dit moment te grijpen.

De oktoberpeiling van de Gazet deed deugd. Het is maar een peiling, maar we kwamen met Vooruit wel uit de bus als grootste winnaar, niet evident als bestuurspartij, dat is genoegzaam bekend. Met Jinnih hebben we bovendien een populaire kopvrouw, na de burgemeester tweede in de pop-poll. We leveren halfweg de legislatuur het bewijs dat meebesturen loont. Dat we in 2018 de moedige en enig juiste beslissing namen - en, misschien de belangrijkste vaststelling: dat we weer wégen op het beleid in Antwerpen. En dat het discours, de toon, veranderd is in ’t Stad.

Ook nationaal stààn we er weer, onder de frisse en bezielende leiding van Conner. Met Vooruit is ons socialisme helemaal terug, en ook internationaal zijn er voorzichtig positieve trends: Duitsland, Italië…De sociaaldemocratie veert op, en, hoopgevende vaststelling, extremisten en populisten krijgen her en der plots de wind van voren.  Het is wellicht een beetje speculatief, maar heel misschien heeft de pandemie wel voor een omslag in de geesten gezorgd: solidariteit was plots weer een (dagelijkse) realiteit, ernstig en deugdelijk bestuur sloeg aan bij de mensen (denk maar aan Frank VDB, aan de knappe aanpak in test- en vaccinatiecentra…), en mensen in precaire situaties waardeerden weer de steun van een sterke overheid.

Er dient zich dus een kans aan, een moment, een momentum – we moeten nu vooral doorgaan op dat élan, niet op onze lauweren gaan rusten. Want er is nog werk, veel werk: uit de peiling bleek ook dat veel te weinig mensen weten wie er in het Antwerps bestuur zit, waar wij voor staan, wat wij doen, waar wij voor zorgen.

Met de Big Shift is daartoe een aanzet gegeven. We moeten de straat op, naar de mensen toe gaan, luisteren naar wat leeft, en onze boodschap klaar en krachtig uitdragen. De huisbezoeken in november zijn in dat verband een eerste mooie opportuniteit. Kom je meedoen?

Deze nieuwsbrief heet niet toevallig Rood in ’t Stad. Wel, ’t Stad kleurt weer roder, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Het gaat weer Vooruit in A!

Fijne lectuur en warme groet.

- Tatjana Scheck


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant