Nieuws

LOKAAL: EDITO: 1 mei, 8 mei

Vooruit Antwerpen

Monday 16

May 2022 15:43

1 mei was prachtig. 1 mei was sterk. 1 mei ging over u, en over mij.

Koopkracht en gezondheid: het lijken heel gewone dingen, maar als je ze niet hebt, besef je wat je heel erg mist.

Corona leerde ons hoe fragiel dat grote goed, gezondheid, wel kan zijn. We sloegen er ons doorheen, de mensen in de zorg sloegen er zichzelf en ons doorheen. We moeten zorgen voor de zorg. We zullen daar blijven voor strijden.

Onze koopkracht kreunt onder de hoge energieprijzen. We voelen het allemaal, maar wie al weinig had, heeft nu nog minder. We moeten zorgen voor elkaar. We doén dat ook. We zullen daar blijven voor strijden.

En dan was daar 8 mei. De dag dat ze niet meer schoten, de Bevrijding. De dag van de Vrede. Van de Vrijheid. Actueler wordt het niet, nu de rauwe realiteit van de oorlog plots weer dichtbij is. De parallellen met de wereldbranden van de twintigste eeuw kunnen niet duidelijker zijn. We moeten dus blijven herdenken, en strijden voor de vrede. Albert Einstein zei ‘De wereld is een gevaarlijke plaats. Niet vanwege diegenen die het kwade doen, maar vanwege diegenen die het kwade zien gebeuren en zelf niets doen.’ Zelfs de kleinste bijdrage van herinneringseducatie aan de bewustmaking van onze jongeren is in dit verband waardevol en onmisbaar.

Misschien moet 8 mei opnieuw een officiële feestdag worden? Omdat we moeten blijven strijden tegen onrecht en oorlog. Omdat we moeten blijven strijden voor een betere wereld. Omdat we moeten blijven strijden voor vrede. Voor verstandhouding tussen mensen, wie ze ook zijn, vanwaar ze ook komen.

En koesteren wat waardevol is. Wanneer ik door Antwerpen fiets, door de Joodse wijk, zwaai naar mijn liefste Turkse buren, kruiden koop bij de Bengaalse winkel, babbel met de Marokkaanse mama, ga zingen op scholen met kinderen wiens afkomst in verre windstreken ligt, de glimlach zie van het Afghaanse meisje in de klas, wuif naar Marko die met zijn mama en zus net uit Oekraïne is aangekomen, dan ben ik met mijn Duitse-Joodse-Russische roots zo trots op t Stad.

Geniet van wat mooi is, geniet van wat goed is. Geniet van mei.

Prettige lectuur,

Tatjana Scheck

Voorzitter Vooruit Antwerpen


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant