Nieuws

LOKAAL: Duiding bij koloniale standbeelden in Albertpark, maar niet verwijderd

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Tuesday 07

March 2023 14:34

Het standbeeld van Leopold II staat aan de ingang van het Albertpark in Halle voortaan op de grond, naast zijn oorspronkelijke sokkel. Op het koloniale monument aan de overzijde werd klimop geplant, die binnenkort het omstreden standbeeld moet doen verdwijnen in het groen.

De gevolgen van de kolonisering, waaraan ook België in Congo meedeed, werden de voorbije maanden door de Black Lives Matter-beweging hoog op de agenda geplaatst. Soms op een foute manier door vandalisme, maar vaak door een sereen protest.  Ook in Halle werd het standbeeld van Leopold II op ene bepaald moment van zijn sokkel geduwd.

“Het heeft in Halle een discussie los gemaakt over hoe we vandaag met de sporen van ons koloniaal verleden moeten omgaan”, zegt burgemeester Marc Snoeck (Vooruit). “De Koloniale Kring van Halle was decennia geleden heel actief in de stad. Het zijn zij die destijds het standbeeld van Leopold II en het monument ‘Hulde aan de pioniers’ in het stadspark hebben laten plaatsen. Omdat we vonden dat we niet zomaar zwart-wit beslissingen konden nemen over de toekomst van deze monumenten, hebben we als stad een gans traject doorlopen waarbij we ons hebben laten informeren door historici, andere deskundigen en de bevolking. De koloniale periode maakt deel uit van onze geschiedenis, ook al zijn we er niet fier op. Een bladzijde uit ons geschiedenisboeken scheuren, leek ons geen goed idee. Wat gebeurd is, is gebeurd en daar moeten we lessen uit trekken. Door de standbeelden te laten staan, leggen we ons ook niet neer bij het vandalisme. We halen Leopold II dus letterlijk en figuurlijk van zijn sokkel”, zegt de burgemeester. “Het monument ‘Hulde aan de pioniers’ laten we overwoekeren door klimop zodat we hier de natuur zijn werk laten doen. We hebben gekozen voor duiding. Er staat vanaf nu een bordje bij de standbeelden met de nodige info.”


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant