Nieuws

LOKAAL: Domo vzw en Stad Hasselt werken samen om gezinnen met kinderen te ondersteunen

Vooruit Hasselt

Wednesday 17

May 2023 12:25

Stad Hasselt gaat een samenwerking aan met Domo vzw om gezinnen met kinderen aan huis te ondersteunen. Door intensieve huisbezoeken zullen gezinnen vlotter toegang krijgen tot onderwijs en vrijetijd maar ook maximaal hun rechten kunnen gebruiken. “Domo heeft als geen ander het netwerk en de ervaring om deze opdracht uit te voeren”, zeggen schepenen Derya Erdogan en Habib El Ouakili.

Met een kinderkansencoördinator, het Huis van het Kind en tal van initiatieven in de wijken en deelgemeenten werkt Hasselt elke dag aan de beste start voor elk Hasselts kind. Toch bereikt dit uitgebreide aanbod niet elk gezin. De meest kwetsbare gezinnen ervaren bovendien problemen op verschillende domeinen en botsen vaak op extra drempels waardoor ze niet de stap zetten naar het bestaande aanbod. 

 

“We kiezen er daarom voor om zelf de stap te zetten naar deze gezinnen”, zegt schepen voor Armoedebestrijding Derya Erdogan. “We gaan hen extra ondersteunen aan huis en zoveel mogelijk op weg zetten naar het brede aanbod aan ondersteuning dat er in Hasselt bestaat. Om dit in de praktijk om te zetten, gaan we een samenwerking aan met Domo vzw. Zij zullen jaarlijks minstens 50 gezinnen ondersteunen via wekelijkse huisbezoeken.”

 

Stad Hasselt wil zich met deze samenwerking niet enkel op de meest kwetsbare gezinnen richten, maar wil eveneens preventief aan de slag gaan. “Elk kind verdient natuurlijk de beste kansen”, stelt schepen Habib El Ouakili, bevoegd voor gezinsondersteuning, “Net daarom is het zo belangrijk dat we al onze Hasseltse gezinnen steeds zoveel mogelijk proberen toe te leiden naar alle initiatieven die instaan voor een betere ontwikkeling van kinderen, denk aan kinderopvang, onderwijs, maar ook vrijetijdsbesteding. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk op maat gewerkt wordt, zo voorkomen we dat gezinnen in een zwaardere hulpverlening terechtkomen.”

 

Domo

Dat er gekozen werd voor Domo vzw als partner in dit verhaal is niet verwonderlijk.  Erdogan: “Domo beschikt over jarenlange kennis én ervaring als het gaat over laagdrempelige gezinsondersteuning. De organisatie is bovendien goed vertrouwd met kwetsbare gezinnen in Hasselt en kent haar weg binnen de vele ondersteuningsmogelijkheden. Bovendien beschikken ze over geëngageerde vrijwilligers die meteen ingezet kunnen worden voor dit project.”

 

Het nieuwe project richt zich op gezinnen met kinderen tot twaalf jaar waarvan de ouders nood hebben aan ondersteuning bij de opvoeding, toegeleid dienen te worden naar school of vrijetijd of in (dreigend) isolement verkeren. “De vrijwilligers zullen inzetten op zelfredzaamheid binnen het gezin, de kinderen stimuleren in hun opvoeding en bovendien een onderzoek uitvoeren naar het gebruik van hun sociale rechten”, aldus de schepenen. “Die ondersteuning kan heel ver gaan. Van hulp bij administratie over het op weg zetten naar kinderopvang tot de talenten van kinderen stimuleren door hen mee te nemen naar een theatervoorstelling.”

 

Agnes Vanstraelen, voorzitter Domo vzw Hasselt is alvast enthousiast om aan de slag te gaan: " De samenwerkingsovereenkomst met de stad Hasselt maakt ons super blij. Nu kunnen we al onze energie steken in het ondersteunen van de gezinnen. Maar we zijn vooral opgetogen met de erkenning. De stad gelooft in onze aanpak: door ondersteuning mee opvoeden. Dat is echt een hart onder de riem van onze organisatie, onze vrijwilligers en onze gezinnen."

 

Voor de samenwerking trekt het stadsbestuur jaarlijks 80.000 euro uit en dit voor een periode van drie jaar. 


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant