Nieuws

LOKAAL: Discovery Colleges gestart: ‘Jongeren sterker maken in zelfzorg’

Vooruit Lokaal

Wednesday 16

February 2022 20:37

Rudy Coddens, onze schepen van Sociaal beleid en Zorg, bracht op woensdag 16 februari 2022 een bezoek aan de kick-off van de ‘Discovery Colleges’ in de Meubelfabriek, de tijdelijke invulling in het hart van de Brugse Poort.

“Het gaat om cursussen, vormingen en workshops over mentaal welzijn voor, maar vooral ook samen mét jongeren tussen 14 en 25 jaar. Ze worden gegeven door een ervaringsdeskundige jongere samen met een hulpverlener, over thema’s die nauw aansluiten bij de leefwereld van jongeren. Jongeren ontmoeten elkaar en bespreken de thema’s, wat hen uiteindelijk sterker maakt in zelfzorg. Hun veerkracht vergroot, en/of ze vinden gemakkelijker ondersteuning of hulp.”

Discovery Colleges Gent is een samenwerkingsverband van CGG Adentro, OverKop Gent, OverKop Wetteren, Homaar, Formaat, Hogent, Broeinest, Graffiti Vzw, Tejo én de Stad Gent.

‘Sterker inzetten op vroegdetectie bij jongeren’

“Onze Dienst Gezondheid & Zorg en de Jeugddienst bieden inhoudelijke ondersteuning, maken de samenwerking mogelijk tussen partnerorganisaties en geven ook financiële steun. We kiezen er als stadsbestuur heel bewust voor om de Discovery Colleges te steunen omdat het mentaal welzijn van jongeren sterk onder druk staat in coronatijden. We moeten sterker inzetten op preventie en vroegdetectie bij jongeren, want er is grote nood aan meer hulpverlening.”

Die hulpverlening moet ook een pak toegankelijker worden, maar daar heeft een stadsbestuur – in tegenstelling tot de hogere overheden - weinig invloed op. “Hoe dan ook: een organisatie zoals de Discovery Colleges focust op oplossingen in plaats van op de problemen, de optredens en workshops zijn tegelijk ook gewoon ‘fun’ voor de jongeren. Zo’n initiatieven die van onderuit groeien, die geven we graag een duwtje in de rug!”

Alle info op de facebookpagina van Discovery Colleges


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant