Nieuws

LOKAAL: Betalend parkeren aan station Diest vanaf 10 januari 2023. Onbegrijpelijk!

Vooruit Lokaal

Monday 26

December 2022 14:58

Vanaf 10 januari 2023 gaat het betalend parkeren in de stationsomgeving van start. Dat heeft het Diestse stadsbestuur (Open Diest en DDS) beslist. Op datzelfde moment voert ook de NMBS betaald parkeren in op haar nieuwe parking aan het station van Diest. Onbegrijpelijke beslissingen die de treinreiziger alleen maar extra op kosten jaagt.

Vooruit Diest heeft zich vanaf de eerste bekendmaking hiervan (gemeenteraad oktober 2021) hevig verzet. ‘De duurzame reiziger moeten we belonen, niet bestraffen. Het is niet omdat de NMBS haar parking betalend maakt, dat de stad dit ook moet doen!’ aldus gemeenteraadslid Carina Jankowski.

Vooruit Diest heeft meermaals haar ongenoegen geuit en het opgenomen voor de Diestenaar. Maar je wagen op weekdagen gratis achterlaten (maandag tot vrijdag - van 9u tot 18u) zal vanaf januari dus verleden tijd zijn. Volgens Vooruit Diest verdient de treinreiziger veel meer appreciatie. Te veel mobiliteit leidt trouwens tot klimaatopwarming, luchtvervuiling, geluidsoverlast, file, verkeersonveiligheid. Voor een stadsbestuur dat zich wil bewijzen op vlak van klimaat, duurzaamheid en verkeersveiligheid, komt dit niet geloofwaardig over.

‘De verkiezingsbelofte van Open Diest klonk helemaal anders; een parkeerbeleid op maat van de inwoners, werd beloofd. We zien echter dat er steeds meer betalende zones en meer blauwe zones bijkomen.  We vinden de evoluties in het parkeerbeleid van het stadsbestuur onbegrijpelijk!’ zegt Carina Jankowski.

Wat betekent deze beleidskeuze nu concreet vanaf 1/1/2023?

> betaald parkeren langs de ring tussen Molenstede (Fort Leopoldlaan) en Schaffen (deel Schoonaerde)

> betaald parkeren langs de Turnhoutsebaan (tegenover de Ford garage en Desco)

> betaald parkeren aan €1/uur, maandag tot vrijdag, 9u tot 18u

> mogelijkheid tot aankoop van een pendelkaart van de stad Diest, die helaas geen garantie biedt op een parkeerplaats

> mogelijkheid tot aankoop van een parkeerkaart NMBS, die helaas geen garantie biedt op een parkeerplaats

Let op: Langs de Turnhoutsebaan en vanaf de huizen op Schoonaerde mag je max. 3u parkeren met je parkeerschijf!

WELKE TARIEVEN ZIJN VAN TOEPASSING?

Tarieven van de Diestse pendelkaart:

Tarieven voor inwoners van Diest         

1 maand: €5 / 3 maanden: €15 / 6 maanden: €30 / 1 jaar: €60

Tarieven voor niet-inwoners van Diest

1 maand: €20 / 3 maanden: €60 / 6 maanden: €120 / 1 jaar: €240

Zonder pendelkaart parkeren in de bovengenoemde straten kan aan een tarief van €1/uur; geldig van vrijdag t/m vrijdag tussen 9u en 18u. (de eerste 30min parkeer je gratis)

Een pendelkaart kan je vanaf 12 december aankopen bij APCOA via https://diest.intouch.be/eloket/#/login of in de parkeershop in het stadhuis op afspraak (di 16u-19u / woe 9u-12.30u / vrij 9u-12.30u)

Tarieven van de nieuwe parking NMBS:

De tarieven variëren van een 10-beurtenkaart van €44 tot een jaarabonnement van €400! Er wordt een onderscheid gemaakt voor treinreizigers en niet-treinreizigers. Voor de parking betaal je zowel op weekdagen als op feestdagen en tijdens het weekend.

Alle duidelijke info vind je via deze link: https://www.belgiantrain.be/nl/station-information/car-or-bike-at-station/b-parking/my-b-parking/diest

Met Vooruit Diest blijven we aanhalen dat het betalend maken van een parking aan het station een verkeerde keuze is. Wie zich duurzaam wil verplaatsen met de trein, zou niet met extra kosten geconfronteerd mogen worden. Dit gaat immers in tegen alle principes van duurzame mobiliteit. De keuze van zowel het stadsbestuur (DDS en Open Diest) als van de NMBS, is voor ons onrechtvaardig.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant