Nieuws

LOKAAL: DEURNE: Frank Vercammen opent sociale kruidenier

Team Vooruit

Sunday 27

June 2021 12:28

Vooruit met armoedebestrijding: Waardig - en gezellig! - boodschappen doen bij de Sociale Kruidenier in Deurne: het kàn voortaan dankzij districtsschepen Frank Vercammen (foto).

16% van de mensen in ons land leeft onder de armoedegrens, in de stad vaak nog veel meer. Dat is niet alleen schrijnend en sociaal onrechtvaardig, het heeft ook psychische gevolgen: hoe voel je je als je in de gewone buurtwinkel niet kan kopen wat je kind vraagt, of als je voor je trouwe viervoeter geen hondenbrokken kan betalen? De Sociale Kruidenier biedt (een deel van) de oplossing. Aan de Merksemsesteenweg in Deurne ging er op 24 juni eentje open, de vierde al in ‘t Stad. Sociaal Winkelpunt vzw en Samenlevingsopbouw vzw zorgen samen voor de ondersteuning en coördinatie van de vrijwilligerswerking, met steun van het district Deurne en de stad Antwerpen. Vooruit-districtsschepen Frank Vercammen is trots en opgetogen, want hij wil van Deurne het sociaalste district van ’t Stad maken. ’Dit is een mooie stap vooruit,’ glundert hij.

Wie kan terecht bij de Sociale Kruidenier Deurne?

Mensen van Deurne die het financieel moeilijk hebben omwille van hun te beperkt inkomen, kunnen bij de sociale kruidenier winkelen aan een lage prijs. Ze worden altijd doorverwezen door sociale diensten zoals het OCMW en de mutualiteiten. Nieuwe klanten worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek op donderdagnamiddag. Ze krijgen er een persoonlijke klantenkaart die maximaal zes maanden geldig is. Nadien wordt de klantenkaart verlengd of stopgezet.

Sociale rol

Anders dan bij voedselbanken, betalen mensen hier dus met hun klantenkaart. Dat geeft een beter, menswaardiger gevoel. Heel concreet kan een alleenstaande hier 15 euro per week spenderen, een groot gezin 35 euro. En er is ook een ontmoetingsruimte, waar bezoekers een babbeltje kunnen slaan, en terecht kunnen met vragen. Er zullen ook allerlei activiteiten, workshops en vormingen georganiseerd worden. Mooi is dat de hele werking draait op vrijwilligers, en ook mensen met een beperking krijgen de kans om mee te werken.

Dierenvoeding

Deurnes Schepen voor sociale zaken Frank Vercammen (Vooruit) is enthousiast, en onderstreept het sociale belang van deze bijzondere winkel. “Om een warmere, socialere samenleving te creëren zetten we telkens kleine stapjes. Wel, hiermee hebben we een grote stap gezet. Het raakt me als ik mensen aan de voedselbedeling zie aanschuiven, en weet dat we met deze kruidenier de mensen in kwetsbare situaties een warmer onthaal kunnen bieden. Onderschat ook niet hoe belangrijk dierenvoeding is voor velen: als mensen hun huisdier geen eten kunnen geven, denken ze dat ze gefaald hebben. Op deze manier geven we ze toch ook een kans om hun trots terug te vinden, te pronken, zeg maar.”

Openingstijden

Voorlopig is de Sociale Kruidenier alleen open op dinsdagmiddag, op termijn worden dat drie namiddagen per week. Het District Deurne financiert de Sociale Kruidenier en de Stad Antwerpen ondersteunt de werking via het toelagereglement voedselhulp en via Foodsavers, die zorgen voor de levering van voedseloverschotten.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant