Nieuws

De Supreme Allied Commander

Vooruit Hasselt

Monday 30

October 2023 13:06

Als secretaris-generaal van de NAVO stel ik hier de Supreme Allied Commander voor aan de aanwezigen. Deze Supreme Allied Commander, een zeer sympathieke en bekwame man, heeft mij een ander inzicht doen krijgen in de beweegredenen van militaire leiders.

Ik dacht voorheen altijd dat zij niet al te veel inzaten met het leven van de soldaten. Maar ik heb mij serieus vergist en heb die mening later dan ook grondig bijgesteld. Mede door deze man.

De fameuze steljagers, de vliegtuigen van de Amerikanen die niet door de radar gezien mochten worden, bleken niet zo onkwetsbaar als voorgesteld.

In de Balkanoorlog werd zo’n toestel neergeschoten. Een zestal inzittenden zijn toen gered, ze zijn met hun parachute terechtgekomen achter de linies van de tegenstrever. Ik heb hem zelden zo ontroerd gezien.

Hij heeft toen beroep gedaan op heel speciale commando’s van de Amerikanen: fel getrainde gasten die van niets schrik hebben en ongetwijfeld ook psychologisch heel speciaal getraind zijn. Die mannen zijn er potverdorie in geslaagd deze 6 mannen terug te brengen. Ongelooflijk!  Ik heb de Commander zien wenen van ontroering, zo ontroerd en fier was hij dat hij zijn jongens ‘safe and well’ terug kon verwelkomen.

Eén van de karakteristieken van die man was dat hij de veiligheid van zijn troepen als ‘sine qua non’ stelde.

 

-> Hoor het Willy zelf vertellen

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant