Nieuws

LOKAAL: De Lijn schrapt ook in Houthulst ritten

Olivia Masselin

Schepen

Saturday 16

December 2023 11:57

Op 6 januari 2024 gaat het nieuwe vervoersplan van De Lijn in voege. Bij dit nieuwe plan werd meer ingezet op "hoofdassen" en is er minder busverkeer doorheen kleine dorpen en wijken. Dat resulteert in de afschaffing van een aantal ritten en haltes in Houthulst. Slachtoffers hiervan zijn de schoolgaande jeugd, mensen die minder mobiel zijn en mensen met een minder groot inkomen. Vooruit Houthulst hoort deze mensen en wil deze mensen helpen hun stem te laten horen!

In Houthulst verdwijnen een aantal busverbindingen vanaf begin januari 2024. Zo zal er in Jonkershove geen rechtstreekse verbinding meer zijn naar Ieper. De jongeren die lijn 20 namen, moeten vanaf januari 2024 eerst met de bus naar Merkem, om daar dan bijna een half uur te wachten op aansluiting naar Ieper. De verplaatsing zal meer dan een uur in beslag nemen en ze komen net voor 8u30 aan in Ieper, dat wil zeggen elke dag te laat op school! De bus eerder nemen? Dan moeten ze vertrekken om 6u30 om anderhalf uur later op school te zijn, en ja, dan zijn ze wel op tijd. Maar om 6u30 vertrekken om op tijd in Ieper te geraken, is dat niet een beetje overdreven? Om dan nog niet te spreken over de wandeling van een kwartier om in Houthulst de bus te nemen naar Woumen. Daar moeten ze dan weer 120 meter wandelen naar de juiste halte en nog eens 18 minuten wachten op de aansluiting.  En 's avond, weer zo'n verhaal...

Voor jongeren is dat wachten en wandelen dan misschien nog doenbaar, maar voor ouderen, mensen met een beperking, mensen die het openbaar vervoer willen nemen om naar hun werk te gaan, is dat ronduit onhaalbaar. Jonge gezinnen hebben geen tijd over om extra te spenderen aan vervoersduur. Mensen met een beperking of mensen die minder mobiel zijn, kan je toch niet zomaar vragen om een kwartier te wandelen of een half uur te staan wachten, in weer en wind.

Wij van Vooruit Houthulst, vinden dit niet kunnen! In het Vlaamse Parlement werd dit maanden geleden reeds aangekaart door Vooruit. Maar zonder budgetverhoging van de Vlaamse regering, lijkt er voorlopig geen oplossing in zicht. Daarom strijden wij voor u, voor een betere dienstregeling, voor een realistisch budget, zodat het openbaar vervoer voor iedereen haalbaar blijft, ook al woon je in een landelijk gebied!


Ga naar Olivia Masselin
Over de Auteur

Olivia Masselin

Schepen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant