Nieuws

LOKAAL: De Lijn schrapt 5 haltes in Arendonk

Gunther Hendrickx

milieucoördinator / preventie

Saturday 07

September 2024 19:56

De Lijn schrapt vanaf 1 september 5 haltes in Arendonk op buslijn 432 Arendonk–Brecht als gevolg van werken in… de Otterstraat te Turnhout. Bij Vooruit Arendonk vinden we dit onbegrijpelijk.
Als Arendonkenaars durven we in Turnhout al wel eens lachend vertellen dat het beste van Turnhout de bus naar Arendonk is. Bij De Lijn houden ze blijkbaar niet van dat soort humor, want omwille van werken in Turnhout heeft men beslist dat lijn 432 flink ingekort wordt. Vanaf 1 september vertrekt deze niet langer aan het Pelgrimsplein, maar aan het Gemeentehuis in Arendonk. Dat is 2 km en 5 halters verder.
Frank Goris (gemeenteraadslid): “Dat De Lijn simpelweg beslist om deze lijn met 2 km en 5 haltes in te korten vinden wij inderdaad onbegrijpelijk. Er wordt verwezen naar het feit dat er nog een andere bus -lijn 430- naar Turnhout rijdt. Jammer genoeg zit die bus al flink vol na haar traject vanuit Reusel. Bovendien heeft ze ook een andere uurregeling, waardoor sommige aansluitingen plots onmogelijk worden, tenzij men een uur vroeger vertrekt. Daardoor worden niet alleen minder mobiele en oudere inwoners, maar ook werkpendelaars aan hun lot overgelaten. We begrijpen dan ook niet dat ons College van Burgemeester & Schepenen dit zo maar laat passeren en De Lijn niet om een andere oplossing vraagt of voorstelt. Ook de enige Hoppin-halte gepland voor Arendonk, het nieuwe flexbus-systeem van De Lijn, biedt géén oplossing. Deze zal zich bevinden -juist ja- in ’t centrum ter hoogte van het woonzorgcentrum. Ook hier blijven de inwoners van de Voorheide dus in de kou staan. Wij wensen hier verandering in te brengen en verzoeken De Lijn om ook ter hoogte van het Pelgrimsplein een Hoppin-halte te voorzien.”
Gunther Hendrickx (gemeenteraadslid): “Dat De Lijn stiptheid probeert na te streven steunen we volledig. Maar dat daarvoor gedurende 8 maanden 5 haltes gewoon geschrapt worden in het noordelijk deel van ons dorp kan niet op ons begrip rekenen. Hun beslissing lijkt dan ook eerder symptomatisch voor het simpele rekenwerk dat door de Vlaamse regering toegepast wordt op het openbaar vervoer, de gevolgen van die beslissingen voor onze inwoners lijken van minder belang. Zo was ik vorige week samen Vlaams Parlementslid Hannes Anaf nog op bezoek bij een gezin waarvan de zoon bij een maatwerkbedrijf in Mol werkt. Op papier lijkt het alsof hij daar perfect met het openbaar vervoer kan geraken, maar de praktijk is een ware lijdensweg. Zelfs na herhaaldelijk rechtstreeks contact met De Lijn, zit er voor dat gezin niets anders op dan elke dag 2 keer op en neer naar Mol te rijden. Ze doen dat uiteraard uit liefde voor hun zoon, maar het heeft een enorme impact heeft op hun eigen leven én werk."
"We moeten in Vlaanderen opnieuw meer investeren in het openbaar vervoer en zorgen voor een goed uitgebouwde basismobiliteit, ook in een landelijke gemeente als Arendonk”.

Ga naar Gunther Hendrickx
Over de Auteur

Gunther Hendrickx

milieucoördinator / preventie

Deel dit artikel met je vrienden. Een kleine moeite maakt een groot verschil.

Dit vind je misschien ook
interessant